Veća ulaganja u sport naredne godine u Požarevcu

Veća ulaganja u sport naredne godine u Požarevcu

Razvoj sporta i sportske infrastrukture bili su glavna tema redovne konferencije za štampu Gradskog odbora SNS Požarevac. Kako je razvoj sporta jedna od okosnica programa SNS za Požarevac, tako je jedan od prioriteta Gradske vlasti.

U oblasti sporta stanje je u prethodnih nekoliko godina uređeno, sa značajnim ulaganjima u sportsku infrastrukturu i jasnim pravilima za dodelu sredstava klubovima. O svemu tome, po prioritetima, na konferenciji je govorila Ana Miljanić, član Gradskog veća zadužen za omladinu, sport i turizam.

Veoma je važno uspeli smo na čelu sa Gradonačelnikom Banetom Spasovićem kao i u mnogim drugim oblastima da Grad Požarevac stavimo na sportsku mapu Republike Srbije. Odlična saradnja sa Olimpijskim komitetom, Sportskim savezom Srbije, Ministarstvom omladine i sporta, mnogim granskim savezima donela nam je organizaciju sportskih manifestacija od značaja za grad kao i određena sredstva konkretno od Ministarstva 40.000.000,00 dinara za ergelu Ljubičevo, dva igrališta za decu čija je izgradnja počela ovih dana takođe od Ministarstva omladine i sporta. Kako je navedeno u Programu razvoja sporta Grada Požarevca u koji su utkane ideje iz Programa Srpske napredne stranke postoje četiri prioriteta u razvoju sporta kojima smo se posebno posvetili u proteklom periodu.

Razvoj sporta dece i omladine, uključujući i školski sport

Za Sportski savez Grada Požarevca jedan od najvažnijih programa je školski sport. Svim školama i učenicima se pruža apsolutna podrška u svim sistemima takmičenja u školskom sportu bilo da se takmičenja organizuju u Požarevcu ili u nekom drugom gradu.

Cilj svih nas je da deca prepoznaju i zavole sport odnosno fizičko vežbanje kao aktivnost koju će praktikovati čitav život. Time će steći naviku zdravog načina života a isto tako imaće dobru osnovu za dalji razvoj u sportu. Povodom toga imali smo dva puta priliku u proteklom periodu da organizujemo Olimpijski čas za decu od prvog do osmog razreda osnovne škole. U okviru Olimpijskog časa 400 učenika je prošlo kroz niz obrazovnih interaktivnih radionica gde su imali priliku da upoznaju olimpijske vrednosti koje se stiču kroz bavljenje sportom: radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma. Takođe imali su priliku da pričaju sa nekim od vrhunskih sportista i u razgovoru shvate šta je to potrebno da bi postao sportista.

Pre neki dan smo ugostili Nikolu Pekovića, odbojkaša iz našeg grada koji je na nedavno završenom Evropskom prvenstu osvojio zlatnu medalju. Tada su svi dečaci i devojčice koji treniraju odbojku kao i ostali đaci, imali priliku da popričaju sa njim, slikaju se, kao i da vide pehar pobednika Evropskog prvenstva.

Sledeći prioritet

Povećanje obuhvata bavljenja građana sportom kroz razvoj i unapređenje sportske rekreacije

Svi znamo da je bolest modernog društva hipokinezija odnosno nedostatak kretanja. Ono gde smo mi kao vlast prepoznali rešavanje ovog problema je u poboljšanju uslova za bavljenje sportom odnosno rekreacijom. Postavljene su dve teretane na otvorenom zatim trim staza u Ljubičevu, obnovljeni mnogi tereni kako u gradu tako i na selu.

Razvoj i unapređenje vrhunskog sporta

Cilj je omogućiti svakom sportisti šansu za razvoj od početnika pa do majstora sporta. Veliku ulogu u tome imaju organizacije u oblasti sporta odnosno naši klubovi. Konkretno 55 klubova se nalazi na budžetu Grada Požarevca za godišnje programe za 2019. godinu i svi oni u manjoj ili većoj meri doprinose svim navedenim oblastima.

Posebno bih istakla rad muškog odbojkaškog kluba „Mladi radnik“ koji već niz godina beleži odlične rezultate koji su praćeni stabilnim funkcionisanjem kluba. Pored vrhunskih rezultata klub posvećuje pažnju mladim igračima što je veoma značajno za naš grad. Fudbalski klub „Mladi Radnik“ koji je bio u jaku teškom stanju pre nekoliko godina takođe dobrim radom predhodne i sadašnje uprave došao do stabilnog funkcionisanja a svoj akcenat su stavili na školu fudbala i mlađe selekcije što ova vlast svakako podržava. Da se spomene zaslužuje i stonoteniski klub „Požarevac“ koji je na vrhunskom nivou duži niz godina kao i ženski fudbalski klub koji je u najvišem rangu takmičenja.

Spomenuću kao dobre primere rada sa mladima Atletski klub „Požarevac“, Karate klub Železničar, Karate klub Mladi Radnik, Klub malog fudbala „Požarevac“, Gimnastički klub „Mladi radnik“, kao i gk „Zvezda“, Košarkaški klub „Požarevac“, Džudo klub „Bambi“, Sportska asocijacija…

Svakako se moramo pohvaliti i sa Konjičkim Društvom „Knez Mihailo“ koje je ispratilo tendenciju Grada Požarevca da postenemo jedan od vodećih gradova u Srbiji kada je konjički sport u pitanju. Ne misli se samo na Ljubičevse igre koje su posebna tema već je povećan broj trkačkih dana u toku godine koji se organizuju na vrhunskom nivou.

Naravno Sportski savez koji je krovna organizacija svim klubovima i predstavlja sponu između klubova i gradske vlasti. Ovom prilikom bih posebno istakla odličan rad saveza koji godinama organizuje manifestacije od posebnog značaja za naš grad, pomaže sve klubove, vodi brigu o školskom sportu a kao nagradu za dobar rad ove godine je naš savez dobio prestižnu Majsku nagradu koju dodeljuje Sportski savez Srbije za najbolji savez. Sama nagrada je u rangu osvojenog prvenstva države tako da je to svakako posebna čast za naš grad i sam savez naravno.

Gradski fudbalski savez je takođe veoma značajan u sistemu sporta u Požarevcu zbog masovnosti i velikog broja klubova koji su članovi saveza.

Ono na šta grad može najviše da utiče

Razvoj i unapređenje sportske infrastrukture

Bez ulaganja u razvoj sportske infrastrukture nema ni napredka u sportu. Pored toga što se redovno održavaju i po potrebi obnavljaju školske sale ova vlast je prepoznala važnost unapređenja sportske infrastrukture. Uloženo je malo preko 20.000.000,00 miliona dinara u rekonstrukciju Sportskog centra „Požarevac“ i to su prvi takvi radovi od kada je SC izgrađen. Zamenjeno je osvetljenje, sedišta, kopiliti, okrečena hala, spuštaju se plafoni, radi se fasada, parket sve u svemu uskoro očekujemo reprezentativan sportski objekat u našem gradu.

Postavljen je tartan na spoljnom terenu i time smo dobili još jedan odličan teren za treninge i rekreaciju. Direktor Nenad Mitić je sa svojim saradnicima na vreme odreagovao i sredio teren za tenis koji se koristi u punom kapacitetu. Takođe imamo još jedan objekat pri Sportskom centru a to je balon sala sa veštačkom travom, nešto što naš grad nije imao do sada a svakako od velikog značaja kako za klubove tako i za građane.

Grad Požarevac direktno finansira klubove i udruženja i to sa tendencijom rasta svake godine

2017. 75.000.000,00 miliona dinara za godišnje i posebne

2018. 76.000.000,00 miliona dinara za godišnje i posebne

2019. 82.000.000,00 miliona dinara za godišnje i posebne

Pored ovih sredstava obezbeđuju se kroz posebne programe besplatni sati za treninge što je od velike važnosti za sve klubove.

U toku prošle godine klubovi su potpisali ugovore sa udruženjem 3plus i tako omogućili porodicama sa troje i više dece da potpuno besplatno treniraju sport za koji se odluče. U toku je analiza koliko dece smo obuhvatili u toku ove godine u ovom projektu.

Kao što se vidi dosta je urađeno u svim segmentima, targetirani su problemi koji se rešavaju. Svesni smo potrbe našeg Grada za zatvorenim bazenom kao i za atletskim stadionom i svakako ćemo učiniti sve da te ciljeve ostvarimo. Veoma je bitno istaći razumevanje ove vlasti za potrebe svih klubova tako da ukoliko se u toku godine ukaže potreba za dodatnim sredstvima za organizovanje takmičenja, utakmica, manifestacija koja nisu mogla biti planirana grad to uvek isprati. U nekim razgovorima sa Gradonačelnikom dogovoren je i određen iznos za sport u rebalansu budžeta za ovu godinu a već sada mogu da kažem da će naredne godine budžet biti uvećan za 10.000.000,00 miliona dinara što će samo poboljšati uslove svim našim klubovima, rekla je Miljanićeva.

KOMENTARIŠI