Veče sa Mirjanom Mitrović u Kostolcu

Veče sa Mirjanom Mitrović u Kostolcu

Biblioteka u Kostolcu, Ogranak Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” Požarevac poziva Vas na veče sa Mirjanom Mitrović u četvrtak, 12. marta 2020. godine, književnicom izdavačke kuće “Laguna”, na kome će predstaviti svoje romane iz helenskog ciklusa: “Emilija Leta” , “Mesečari iz Marguma” i “Helena ili o Nemiru”.

Mirjana Mitrović, rođena je 14. januara 1961. u Požarevcu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Prvi roman “Autoportret sa Milenom”, objavljen 1990. u beogradskom BIGZ-u, inspirisan je životom Milene Pavlović Barili. Roman je bio u izboru za Ninovu nagradu, a potom je doživeo više izdanja (2005. u „Narodnoj knjizi“, 2009. u „Laguni“). Nagrađen je Zlatnom značkom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.
Priče iz zbirke Sveto stado (1999) uvršćene su u antologije: „Oslobađanje lektire“ Igora Marojevića, „Antologija pripovedaka srpskih književnica“ Rajka Lukača, „Ovako je počelo“ Ljubice Arsić i Dejana Mihailovića, „Kraljica Lir i njena deca“ Ljubice Arsić, „Vrt nade“ Slavice Garonje. Priče su prevođene na grčki, čaški i bugarski, a poezija na španski.
Roman “Emilija Leta” (2006) dobio je nagradu „Branko Ćopić“ i bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Romanom “Mesečari iz Marguma” objavljenim 2009, a roman “Helena ili o nemiru”, objavljen 2017, nagrađen je nagradom „Biljana Jovanović“.
Od 2019. urednik je Tribinskog programa Srpskog književnog društva.
Objavljuje poeziju i prozu u časopisima. Bavi se novinarstvom. Živi u Beogradu.

KOMENTARIŠI