Velika akcija hapšenja zbog utaje poreza i pranja novca

Velika akcija hapšenja zbog utaje poreza i pranja novca

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela, između ostalog, pranje novca i poreska utaja, uhapšeno je osam osoba.

Kako se navodi u saopštenju, nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka danas su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije, Uprave kriminalističke policije i Odeljenja za borbu protiv korupcije, a u saradnji sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom, Sektorom poreske policije Regionalnog centra Beograd, Odseka Beograd, lišili slobode osam lica: S. Z., S. M., M. M., B. D., R. R., M. G., M. P. i G. S.

Kako se ističe, oni su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, pranje novca i poreska utaja.

Dodaje se da postoje osnovi sumnje da su ova lica od marta 2019. do juna 2020. godine kao organizovana kriminalna grupa delovala na teritoriji Republike Srbije sa ciljem da se vrše krivična dela pranje novca i poreska utaja.

“Ova organizovana kriminalna grupa je stvorila plan delovanja da se iz privrednih društava pod kontrolom S. Z. izvuku gotovinska novčana sredstva tako što će se kao navodni dobavljači ovih privrednih društava prikazivati privredna društva pod kontrolom S. M., i pripadnika organizovane kriminalne grupe na čije račune će se po osnovu poslovne dokumentacije neistinite sadržine o prometu robe izvršiti uplate, a potom transferi ovog novca na račune fizičkih lica – pripadnika organizovane kriminalne grupe koji novac će se nakon podizanja i zadržavanja provizije za organizovanu kriminalnu grupu u iznosu ne manjem od osam odsto od ukupno uplaćenog novca u gotovini vratiti S. Z.”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Istovremeno, na ovaj način i u istom vremenskom periodu su oštetili budžet Srbije za utaju poreza na PDV i porez na dobit pravnih lica.

Pretresi su u toku.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje i oni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

KOMENTARIŠI