VELIKI SKANDAL sa android aplikacijom Whats App!

VELIKI SKANDAL sa android aplikacijom Whats App!

Servis za poruke "Vats ap" stalno ističe kako su dopisivanja putem te mreže za komunikaciju šifrovana i zaštićena, ali sada je otkriveno da to i nije baš tako.

Foto: Ilustracija

Kako piše britanski “Gardijan”, Fejsbuk ima mogućnost da čita sve poruke koje se razmene putem “Vats apa”. Iako čelnici najveće društvene mreže na svetu tvrde kako je poruke preko “Vats apa” nemoguće presresti i pročitati, novo istraživanje pokazalo je da Fesbuk i te kako ima načina da čita sve vaše poruke, a sve zahvaljujući posebnom programskom kodu koji to omogućava, navodi britanski list.

 Borci za zaštitu privatnosti ističu da ova vest predstavlja “ogromnu pretnju slobodi govora”, upozorivši da podaci mogu biti zloupotrebljeni od strane obaveštajnih agencija i Vlada. “Vats ap” je upavo zbog svoje enkripcije koju stalno ističe postao jedno od omiljenih sredstava komunikacije diplomata, političkih disidenata i aktivista.

Takozvana “end-to-end” enkripcija oslanja se na generaciju jedinstvenih bezbednosnih programskih ključeva, koji koriste “Signal protokol”, koji garantuje da komunikacije i informacije koje se razmenjuju putem “Vats apa” ne mogu biti presretnute od strane trećeg lica.

Međutim, “Vats ap” ima mogućnost da presretne i čita poruke svojih korisnika tako što s vremena na vreme pravi nove enkripcije (encryption keys) o kojima ne obaveštava svoje korisnike, piše “Gardijan”. Na taj način, omogućava “ulaz na zadnja vrata”, pomoću kojeg se mogu čitati poruke koje korisnici razmenjuju.

Ovo otkriće pripisuje se kriptografu Tobijasu Belteru, koji radi na univerzitetu Berkli u Kaliforniji.

– Ukoliko Vlada neke zemlje od Vats apa” zatraži podatke o komunikaciji određenih ljudi, kompanija im vrlo lako može pružiti te informacije zahvaljujući čestim promenama programskih ključeva – rekao je Belter za “Gardijan”.

Belter je svoje otkriće još u aprilu 2016. godine prijavio matičnoj kompaniji koja kontroliše “vats ap” – Fejsbuku, ali je dobio odgovor da su u kompaniji “svesni toga”, kao i da je to “očekivano”. Belteru je rečeno i da će kompanija “raditi na tome”, međutim mogućnost špijuniranja i dalje postoji.

Belterove tvrdnje potvrdio je i Stefen Tor Jensen, čelni čovek Evropsko-bahreinske organizacije za ljudska prava, koji je zadužen za zaštitu informacija.

– Vats ap konstantnom promenom bezbednosnih programskih ključeva, o kojoj ne obaveštava svoje korisnike, predstavlja izuzetno opasnu i nebezbednu platformu. Vats ap može da prosleđuje vašu komunikaciju bez vašeg znanja – rekao je Jensen.

Sličnog mišljenja je i profesor Kristi Bol, osnivač Centra za istraživanje informacija, nadzor i privatnost, koji je enkripciju “Vats apa” nazvala “zlatnim rudnikom za obaveštajne agencije”.

– U pitanju je ogromna pretnja za slobodu govora, jer svako može da gleda u to što privatno pišete, iako vam servis preko kog to radite govori kako ste bezbedni. Korisnici obično kažu da nemaju šta da kriju, ali nemaju pojma o tome kakve infformacije o njima su potrebne onima koji ih nadgledaju – rekla je Bol.

Kompanija je pre nekoliko meseci izazvala bes korisnika nakon što je objavila da menja uslove korišćenja tako da dozvoljava deljenje podataka klijenata sa partnerskom kompanijom Fejsbuk. Ta odluka je dvostruko kontroverzna, budući da su se i “Vats ap” i Fejsbuk prilikom spajanja tih firmi obavezale da informacije o korisnicima čuvaju odvojeno.

KOMENTARIŠI