Monografija ”Velikogradištanska gimnazija 1879-2019”, rezultat je istraživanja i prikupljanja najznačajnijih podataka u vezi sa nastankom i radom gimnazije u Velikom Gradištu. Stranice ove monografije, koja je prvi put napisana u istoriji Škole, ispričaće samo delić priče o njenom životu, o njenim osobenostima, uspesima njenih učenika i brojnim aktivnostima.

Cilj istraživanja i rada na Monografiji je upoznavanje šire javnosti sa činjenicama o gimnazijskom obrazovanju u Velikom Gradištu, kao i o obrazovnom sistemu u Srbiji krajem 19. i tokom 20. veka. Ova monografija obrađuje samo gimnazijsko obrazovanje u srednjoj školi u Velikom Gradištu, dok period od 1956. do 1990. godine, kada srednja škola radi kao škola za obrazovanje učenika u privredi, predstavlja posebnu celinu i biće obrađen u nekom narednom istraživanju.

Dana 14. septembra 1879. godine svečano je otvorena Velikogradištanska gimnazija realka. Svoju zgradu, namenski napravljenu za potrebe škole, gimnazija dobija 1887. godine. Osim ove zgrade (koja se i danas koristi), zgradu u kojoj se danas nalazi škola dobija 1929. godine. U septembru 2018. godine dobija ime Srednja škola „Miloje Vasić“ po njenom nekadašnjem učeniku i nastavniku, profesoru univerziteta, akademiku, ocu srpske arheologije i jednom od sto najznamenitijih Srba.

Istorija gimnazijskog obrazovanja u Velikom Gradištu podeljena je na sedam delova u kojima su autori Jasmina Živković, Slobodanka Cvetković, Vesna Novković i Zoran Tašić pokušali da rekonstruišu život škole, njene uspone i padove, njen rad i neke od najvećih uspeha.

Monografija je posvećena svim bivšim učenicima i zaposlenima „Velikogradištanske gimnazije“, kao i svim onim dobronamernim ljudima koji su svojim zalaganjem, na puno raznih načina, pomogli da škola živi i uspešno obrazuje i vaspitava učenike od 1879. godine do danas.

Školu danas pohađa 410 učenika raspoređenih u 19 odeljenja. Pored osam odeljenja gimnazije opšteg smera i dva odeljenja gimnazije u izdvojenom odeljenju u Golupcu u školi postoji i devet odeljenja smerova turistički tehničar, trgovac, kuvar, konobar i poslastičar. U školi radi veliki broj visokokvalifikovanih i veoma motivisanih nastavnika koji predstavljaju sinergiju mladosti i iskustva i koji postižu izuzetno velike uspehe. S obzirom da škola ima relativno mali broj učenika, oni postižu veoma zapažene rezultate na svim nivoima takmičenja iz velikog broja nastavnih predmeta. Svake godine 15-20 učenika u pojedinačnim naučnim disciplinama ostvari plasman na republički nivo takmičenja i redovno osvajaju neko od prva tri mesta na republičkim takmičenjima.

P R O G R A M

Petak, 24.05.

19 sati – Predstavljanje monografije ”Velikogradištanska gimnazija 1879-2019”
(svečana sala Srednje škole)

Ponedeljak, 27.05.

11 sati – Izložba slika bivših i sadašnjih učenika Škole – akademskih slikara
(svečana sala Srednje škole)
12 sati – Svečana akademija
(Kulturni centar)

KOMENTARIŠI