Održano edukativno predavanje “Rimski legionari u Viminacijumu”

Održano edukativno predavanje “Rimski legionari u Viminacijumu”

Arheolog iz Arheološkog parka “Viminacijum” – dr Nemanja Mrđić, održao u Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” Požarevac veoma zanimljivo i edukativno predavanje pod nazivom “Rimski legionari u Viminacijumu”.

Pre dve hiljade godina, na teritoriji nekadašnjeg keltskog plemena Skordiska, 7. rimska legija, nazvana Klaudia pia fidelis, podigla je svoj utvrđeni logor Kastrum i zajedno sa legijom 4. Flavija vekovima je čuvala dunavski limes, granicu rimske civilizacije i divljeg sveta varvara. Tu je zatim podignuto vojno uporište, kasnije kolonija Viminacijum, koja je prvobitno bila naseljavana vojnicima, a kasnije su u nju stizali i trgovci i zanatlije. Legionari su mogli biti samo rimski građani i bili su poznati po strogoj disciplini, izuzetnoj vojnoj tehnici, ali i po surovosti. U ratnim vremenima, legionari su bili vojnici, dok su u mirnim vremenima bili graditelji.

Foto: Biblioteka Kostolac

Dr Nemanja Mrđić osnovne studije arheologije završio je 2004. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa diplomskim radom „Snabdevanje vodom u antici na prostoru Gornje Mezije i jugoistočnog dela Donje Panonije“. Magistrirao je 2009. godine na temi „Topografija i urbanizacija Viminacijuma“. Doktorirao je 2015. godine sa temom disertacije „Vojna ikonografija od III do V veka veka na prostoru Ilirika“.
Osnovno polje njegovog istraživanja predstavljaju rimska vojska, vojna oprema i oružje, fortifikacije i rimski limes, numizmatika, ali i multidisciplinarna istraživanja koja su obuhvatila daljinsku detekciju, geofiziku, antički urbanizam i pogrebne rituale.
Autor je tridesetak naučnih radova, koautor desetak monografija i učesnik brojnih naučnih skupova i kongresa. Živi u Beogradu.

KOMENTARIŠI