U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ Požarevac predstavljena je knjige za decu iz oblasti popularne nauke Urnebesna fizika (autori: Igor Kolarov, Svetislav Paunović i Branko Stevanović; ilustracije: Ana Petrović).

Za đake osnovnnih škola, u prostorijama Biblioteke, organizovano je predstavljanje knjige Urnebesna fizika. Branko Stevanović, jedan od autora ove poučne i zabavne knjige, piše za decu i odrasle. On je izvodio eksperimente iz fizike koji se pominju u knjizi i, uz duhovite dosetke, približio ovu nauku deci. Urnebesna fizika može potpuno da ‘pomuti’ mozak deci i da ih natera da se zaljube u nju. Knjiga je za one koji su ludi za fizikom i za one koji bi radije vukli krokodile za rep, nego izučavali fiziku, kaže autor.

Branko Stevanović bavi se osim pisanja i priređivačkim i prevodilačkim radom. Dobitnik je brojnih priznanja u sferi književnosti za decu. Napisao je knjige poezije (Trajanja, Vrlo društvene igre, Zoološka pesmarica, Upotreba deteta, Avanture Kraljevića Marka) i dramu Priča o princu jedicnu i dr. Dobitnik je brojnih nagrada: Dečija knjiga godine 52. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Zmajev pesnički štap 53. Zmajevih dečijih igara, nagrada Neven, Prijatelja dece Srbije, Srebrno Gašino pero 23. Festivala humora za decu u Lazarevcu, književna nagrada Momčilo Tešić, prva nagrada dečijeg čitalačkog žirija Dositejevo pero, Nagrada 57. Zmajevih dečijih igara za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u knjiženosti za decu.

KOMENTARIŠI