Muzički festival „Carevčevi dani“ posvećen liku i delu barda srpske narodne muzike, Vlastimira Pavlovića Carevca, održaće se od 10. do 13. jula u Velikom Gradištu i rodnom mu mestu, Carevcu.

Ova lepa podunavska varošica po 24. put biće prestonica izvorne srpske narodne muzike i centar okupljanja brojnih ljubitelja violine i poštovalaca jednog od najvećih čuvara srpske muzičke baštine i dugogodišnjeg šefa Narodnog orkestra Radio Beograda.

Kroz četiri festivalska dana, u okviru raznih umetničkih sadržaja, okupiće se veliki broj eminentnih umetnika.

Najvažniji deo manifestacije, takmičenje violinista, održaće se na Letnjoj pozornici na obali Dunava. Majstori na violini sviraće u pratnji Narodnog ansambla RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića. U revijalnom delu nastupaju Radiša Urošević i Marijana Pešić, pobednica pevačkog takmičenja 23. Festivala „Carevčevi dani“.

U okviru festivala tradiconalno će biti organizovana Letnja akademija narodne muzike (LANAM) na kojoj će se takmičari – violinisti pripremati za finalno veče.

Posetioci će, osim uživanja u kvalitetnom festivalskom programu, imati prilike da provedu nezaboravne trenutke pored Dunava, Peka i Srebrnog jezera.

Festival se održava u organizaciji Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište, a pod pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Umetnički direktor festivala je mr Mirjana Drobac, etnomuzikolog u Muzičkoj produkciji RTS-a.

KOMENTARIŠI