Veliko Gradište i Golubac treba da dobiju nove luke

Veliko Gradište i Golubac treba da dobiju nove luke

Agencija za upravljanje lukama planira da u narednom periodu, zarad razvoja putničkih pristaništa, otvori tri luke - u Velikom Gradištu, Golupcu i Sremskim Karlovcima.

To je na međunarodnom investicionom skupu “Koridori – strane investicije i razvoj privrede” izneo direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović predstavljajući aktivnosti postojećih devet rečnih luka u Srbiji.

– Dalji planovi u razvoju tog veoma važnog transportnog i turističkog koridora idu u pravcu otvaranja novih putničkih pristaništa, i to najmanje tri luke: u Sremskim Karlovcima, Golupcu i Velikom Gradištu, istakao je Perović. Takođe, novim ugovorom s Mađarskom ponovo je aktivirana Tisa kao regionalni plovni koridor. Nama je jedan od glavnih ciljeva dalji razvoj intermodalnog lanca transporta robe, u koji će se uključiti sve luke koje imamo na Dunavu, Savi i Tisi, preko kojih u ovom trenutku prolazi devet miliona tona robe godišnje.

Osim daljeg razvoja putničkih pristaništa, Srbija će nastaviti izgradnju putne i ostale infrastrukture jer samo dobra infrastruktura pokreće privredu napred. Po rečima generalnog menadžera Privredne komore Srbije Milana Vranića, ulaganja u velike infrastrukturne projekte doprinose ukupnom ekonomskom razvoju države. Ona donose angažovanje i domaćih građevinskih firmi i domaće radne snage, korisne su za proizvođače materijala i opreme, a dobrobit oseća i prateći sektor usluga.

– Razvoj infrastrukture omogućava lakši i brži pristup tržištima, smanjuje troškove proizvodnje i transporta, što direktno utiče na unapređenje konkurentnosti privrede, rekao je Vranić.

Najvažniji zadatak Srbije u kompletiranju transportne mreže je završetak drumsko-železničkog panevropskog Koridora 10. NJegova puna operabilnost se očekuje za najviše dve godine, kada će biti završena obilaznica oko Beograda i pun profil auto-puta na pravcima ka Bugarskoj i Makedoniji. Drugi važan koridor za Srbiju je Koridor 11 jer je on poprečna veza između koridora 4, 10 i južnog Jadrana u fazi intenzivne izgradnje.

Pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Saša Stojanović naglašava da je u Srbiji ubrzana izgradnja Koridora 10 i da će taj evropski putni pravac na južnom i istočnom kraku biti završen u decembru naredne godine. Objašnjava da se sprovodi i projekat rehabilitacije puteva vredan oko 400 miliona evra, koji je počeo 2014. godine, i u periodu od pet godina biće ukupno obnovljeno 1.100 kilometara puteva.

– Za oko deset najkritičnijih deonica ugovori su potpisani i deo će biti završen ove godine, a deo ugovora će biti raskinut. Podsećam da Srbija treba da gradi i Moravski koridor, Pojate – Preljina, koji će povezati koridore 10 i 11, ali i auto-put Niš – Priština, rekao je Stojanović.

KOMENTARIŠI