Veliko otkriće u Viminacijumu: Pronađen grob pripadnika Gepida

Veliko otkriće u Viminacijumu: Pronađen grob pripadnika Gepida

Na arheološkom lokalitetu Viminacijum otkriven je grob individue za koju se veruje da pripada germanskom plemenu Gepida.

“Iako o pokojniku u ovom trenutku nije moguće mnogo reći, otkriće još dva predmeta pored skeleta i poređenje nalaza iz novootkrivene sahrane sa materijalom, već poznatim sa starijih iskopavanja, upućuje arheologe na zaključak da se radi o grobu pripadnika germanskog plemena Gepida”, rekao je rukovodilac projekta Viminacijum Miomir Korać.

Iako se iskopavanja vrše na prostoru kasnoantičke nekropole, južno od antičkog urbanog jezgra civilnog naselja, gde se stanovništvo Viminacijuma sahranjivalo tokom četvrtog veka, stručni arheološki tim, koji su činili Ilija Danković, Ivan Bogdanović i Ana Mitić, otkrio je grob individue koja je živela u vreme Velike seobe naroda.

Ovaj period, prema rečima Koraća, karakterisala su stalna pomeranja različitih plemenskih grupacija, međusobne borbe, kao i naizmenična primirja, saradnje i ratovi sa Istočnim rimskim carstvom.

Više podataka o pokojniku biće dostupno nakon analiza fizičkih antropologa u Bioarheološkoj laboratoriji u viminacijumskom Domu nauke, a u ovom trenutku se može konstatovati da je osoba bila visoka 1,78 metara.

Foto: M. Korać / Viminacijum

“Ono što sahranu čini izuzetno zanimljivom su predmeti priloženi uz pokojnika. Svakako se izdvaja dugi dvosekli mač od gvožđa sa bronzanim vrhom balčaka. Mač je dugačak 92 centimetra, a na sečivu su još uvek vidljivi tragovi drvenih korica. Iza levog ramena pokojnika nalazio se veliki koštani češalj u futroli od kosti, dugačak oko 30 centimetara. U predelu karlice otkriveni su gvozdeni delovi pojasa”, rekao je Korać.

Nakon pripreme skeleta za podizanje i transport u laboratoriju, usledilo je otkriće još dva predmeta, koji se nisu videli u prvom trenutku.

U delu groba iznad desnog ramena pokojnika nalazila se posuda od keramike koja spada u proizvode ranovizantijskih radionica druge polovine šestog veka, a sa desne strane stopala otkriveno je listolio koplje od gvožđa.

Sve to dovelo je arheologe do zaključka da su otkrili grob pripadnika Gepida.

Foto: M. Korać / Viminacijum

Prisustvo Gepida je potvrđeno ranije otkrićem 106 grobova, od kojih je 31 individua imala veštački deformisane lobanje.

Korać kaže da su taj običaj Gepidi, kao još neka germanska plemena, preuzeli od Huna, koji su na taj način naglašavali rasne karakteristike, a iz pomenutih grobova potiče pet mačeva, kao i veliki broj koštanih češljeva.

Gepid sahranjen na južnoj viminacijumskoj nekropoli po svoj prilici, zapaža Korać, pripada delu plemena koje je bilo prinuđeno da pobegne sa teritorije Srema u drugoj polovini šestog veka nakon poraza od Avara.

“Oni su naselili Viminacijum u dogovoru sa vizantijskom državom, sa ciljem da kao saveznici brane granicu na Dunavu. O ovoj saradnji govori i vizantijski lonac otkriven u grobu”, dodao je Korać.

On kaže da će se istraživanja nastaviti, a u narednim nedeljama biće poznato da li se radi o usamljenoj sahrani ili se na ovom mestu nalazi do sada nepoznata nekropola iz doba Velike seobe naroda.

KOMENTARIŠI