Vesić: Deo brze saobraćajnice od naplatne rampe do Požarevca do kraja godine

Vesić: Deo brze saobraćajnice od naplatne rampe do Požarevca do kraja godine

Radove na obilaznici obišao je ministar Vesić sa svojim saradnicima, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić sa saradnicima i gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović sa svojim saradnicima.

Ovom prilikom ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je izjavio da će saobraćajnica biti gotova pre roka i najavio je da će Požarevac biti povezan sa saobraćajnicom do kraja godine i da će biti gotovo 40 odsto radova. On je još rekao da će komletan projekat biti završen do kraja 2025. godine.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić je zadovoljan dinamikom radova kao i saradnjom sa kineskim partnerima iz kompanije „Šangdon“ koja izvodi radove na Dunavskom koridoru.

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je rekao da će ova saobraćajnica biti od izuzetnog značaja za razvoj Požarevca ali i Braničevskog okruga pogotovo kada je u pitanju privreda i turizam. On se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na njegovoj inicijativi za izgradnju Dunavskog koridora koji je veoma značajan za čitavu Istočnu Srbiju.

Da podsetimo brza saobraćajnica od Požarevca, preko Velikog Gradišta, do opštine Golubac duga je skoro 68 kilometara, a predviđena je izgradnja ukupno 52 mosta i nadvožnjaka, pet petlji i 16 kružnih raskrsnica. Brza saobraćajnica projektovana je za brzinu od 100 kilometara na sat. Planirana je izgradnja tri deonice, koje će imati po dve saobraćajne trake u oba smera, širine po 3,5 metara. Tzv. Dunavski koridor će se u rad puštati sukcesivno. Izvođač radova je kineska kompanija „Šandong haj spid grup“, dok su podizvođači srpske firme. Projekat je vredan 337 miliona evra. Na trasi je angažovano 370 radnika i 190 transportnih sredstava i jedinica mehaizacije. Radovi su počeli u novembru 2021. godine kod petlje Požarevac. Brza saobraćajnica će spojiti Požarevac, Golubac i Veliko Gradište sa Koridorom 10. Kada projekat bude gotov, od Beograda do Velikog Gradišta će moći da se stigne za manje od sat vremena, a do Golupca za 70 do 75 minuta.

KOMENTARIŠI