Konferencija za medije održana je u Beogradskom media centru i tu je predstavljen program drugog po redu Viminacijum festa „Mitovi stari i novi“.

Ovaj pozorištni festival traje od 24. do 30. juna.

Na konferenciji medijima se obratio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je istakao da je Viminacijum fest regionalnog karaktera i da očekuje da će Požarevac imati dosta posetilaca sa strane:

“Manifestacija koja će dodatno promovisati grad Požarevac u kulturološkom smislu na mapi Srbije i regiona. Požarevac, ovim festivalom postaje jedinstven grad u Srbiji kada su u pitanju manifestacije pozorišnog tipa. Grad ima četiri pozorišna festivala, dva posvećena amaterskim pozorištima (Milivojev štap i šešir i Živka Matić) i dva profesionalna (Milivojeve svečanosti i Viminacijum fest). Pored turizma gde smo jasno definisanim planom u kratkom roku postigli neverovatne rezultate, što je i potvrđeno nagradom TOS-a na kraju prošle godine, takođe očekujemo da kada su kulturne prilike u pitanju postignemo slične rezultate. Značajna sredstva smo izdvojili za uređenje ustanova kulture (sređivanje Centra za kulturu (zamena sedišta, nova audio video oprema, montažna tribina za veliku scenu)) za negovanje kulturnog nasleđa (renoviranje zgrade načelstva) ali i za organizovanje ovakvih projekata i programa. Sve navedeno, mišljenja sam, da će doprineti kulturnoj promociji grada. Ono što ovaj festival čini specifičnim je i sam ambijent u kome se on održava, arheološki kompleks Viminacijum, koji će dodatno podići sam kvalitet manifestacije. To je još jedna naša vizija da spajamo turističke i kulturne prilike sve u cilju dodatne promocije grada.“

Direktor Arheološkog parka Vimiancijum dr Miomir Korać rekao je da očekuje uspešan festival sa dosta posetilaca koji će imati priliku da uživaju u vrhunskim predstavama u prelepom ambijentu, koji će biti dodatana inspiracija za umetnike.

Festival će početi koncertom poznatog glumca Radeta Šerbedžije, koji će nastupiti sa orkestrom „Zapadni kolodvor“. Narednih večeri publika će videti pet takmičarskih predstava: „Bakhe“ – „Ulisis teatar“ Brioni i Zagrebačko kazalište mladih, „Sonet 666“ – Državno mađarsko pozorište iz Temišvara, „Na Drini ćuprija“ – SNP Novi Sad, „Devojčica sa žicama“ – Slovensko narodno gledališče „Drama“ Ljubljana i „M.I.R.A“ – Bitef teatar.

Posle proglašenja pobednika, 30. juna, glumci Narodnog pozorišta iz Prištine i Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, u čast pobednika odigraće predstavu „Žene iz Troje“.

Prvih 300 kompleta ulaznica, za sve večeri, prodavaće se za 2.500 dinara, a ostale će koštati 1.000 za koncert Šerbedžije i 500 za predstave. Za građane će biti organizovan besplatan autobuski prevoz, koji će svake večeri, u 19:30, kretati od hotela „Dunav“ u Požarevcu.

KOMENTARIŠI