Viminacijum – Mesto gde možete videti skelete drevnih životinja

Viminacijum – Mesto gde možete videti skelete drevnih životinja

Mamuti su bili fascinantna bića. Ogromni surlaši, veći od današnjih slonova, “naoružani” ogromnim zakrivljenim kljovama, hodali su Zemljom još pre skoro pet miliona godina. U svojim putešestvijama po afričkom, azijskom i evropskom kontinentu, mamuti su boravili i na teritoriji Srbije, a dokaz za to su njihovi ostaci pronađeni nedaleko od Kostolca.

Upravo tu, na antičkom lokalitetu Viminacijum, možete videti skelete ovih drevnih životinja.

 Mamut pripada izuzetno retkim vrstama, i važi za jedna od najstarijih bića koja su hodala planetom. U svetu je do sada pronađeno svega dvadesetak mamuta, i to mahom u 19. veku. U 20. veku pronađena su tri, a u 21. nijedan…Sve do pre nekoliko godina.

Vika, Nosko, Trbuško, Džomla i Mapi. Ovo nisu imena nekih crtanih junaka ili nadimci živopisnih likova iz nekog od beogradskih naselja, već imena pet mamuta čiji ostaci krase 1.500 kvadratnih metara veliki “Mamut park” u Viminacijumu.

Foto: Wikipedia / Wikipedia
Mamut

Vika je prva pronađena, 2009, a ujedno je i najstarija – hodala je Zemljom u periodu miocena, pre skoro pet miliona godina. Pronađena je u slivu pradelte reke Morave, koja se formirala u periodu kada se drevno Panonsko more povlačilo. Jako je važno spomenuti da je Vika jedini mamut na svetu koja je pronađena sa očuvanim kompletnim skeletom na licu mesta, što je čini svojevrsnom svetskom atrakcijom. Bila je visoka više od četiri i po metra, a težila je nestvarnih 10 tona. Pretpostavlja se da je živela oko 60 godina.

Četiri mužjaka pronađena dve godine nakon Vike spadaju u red runastih mamuta, i dosta su mlađi: procenjuje se da imaju “samo” oko 180.000 godina.

Telo runastih mamuta bilo je pokriveno dugom i gustom dlakom, koja ih je, pored debelog masnog tkiva pod kožom, čuvala od ledenih temperature i oštre klime. Nosko i njegovi “drugari” bili su visoki više od 4 metra, a imali su impozantne kljove, dugačke čak pet metara. Noga mamuta Noska bila je duga čak 2,5 metra. To su i jedini mamuti čiji su ostaci pronađeni na ovim prostorima, dok je najveći deo otkriven u Sibiru.

Lokalitet Viminacijum tako, pored dobro poznate turističke ture “Putevima rimskih imperatora”, može da se podiči još jednim, neprocenjivim istorijskim bogatstvom. Dodatnu draž i vrednost daje činjenica da su na istom mestu pronađeni mamuti iz različitih perioda, što je sve samo ne čest slučaj.

Foto: Wikipedia
Rutavi mamuti

Ako dođete i posetite ovo mesto, imaćete izuzetnu priliku da u posebnim uslovima, na dubini od preko 30 metara od površine tla, kao u doba miocena, u nesvakidašnjem ambijentu, doživite vreme od pre milion godina.

KOMENTARIŠI