Virusolog: Potrebne restriktivne mere, zatvaranje kafića i restorana posle 17 časova

Virusolog: Potrebne restriktivne mere, zatvaranje kafića i restorana posle 17 časova

Foto: Pixabay // ilustracija

Virusolog Tanja Jovanović rekla je za RTS da se nalazimo u dramatičnoj situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa i da prioritet svih prioriteta treba da bude masovna vakcinacija prvom dozom vakcine. Ističe da je u ovom trenutku kasno za kovid propusnice. Restriktivne mere bi bile, kako kaže, zatvaranje posle 17 časova kafića, restorana, osim apoteka, pumpi i prodavnica prehrane, dok ne padne broj inficiranih.

Gde smo progrešili i kako smo došli od zemlje koja je među prvima obezbedila vakcine i započela imunizaciju do zemlje najvećeg žarišta kovida? Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović rekla je da se mi kao zemlja nalazimo u vrlo dramatičnoj situaciji zbog pandemije.

“Stvarno je epidemija u četvrtom talasu dostigla pik, imamo veliki broj inficiranih, hospitalizovanih, ogromne redove ispred kovid ambulanti i, s druge strane, vrlo teške bolesnike koji su hospitalizovani”, rekla je Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, više nema mesta u kovid bolnicama, a zatvaraju se bolnice namenjene drugoj vrsti pacijenata.

“Nalazimo se u alarmantnoj situaciji da moramo da uvedemo mnogo restriktivnije mere kako bismo u ovoj fazi uspostavili kontrolu nad epidemijom”, istakla je Jovanovićeva.

Ukazuje da je u ovom piku kasno za kovid propusnice, nemamo kolektivni imunitet, pre kovid propusnica moramo da smanjimo stopu obolevanja, velika je cirkulacija virusa u populaciji – i vakcinisane osobe dolaze u kontakt sa virusom.

Virus sada ima šansu da inficira pre svega nevakcinisane osobe, pa je u virus kontinuirnoj cirkulaciji u populaciji, smatra ona.

Koje bi bile restriktivne mere

Restriktivne mere bi bile, kako kaže, zatvaranje posle 17 časova kafića, restorana, ali ostaju otvorene apoteke i prodavnice prehrane, kao i benzinske pumpe, dok ne padne broj inficiranih osoba.

Brojevi su vrh ledenog brega, ima onih inficiranih koji i ne dođu do lekara i imaju blažu kliničku sliku, podvlači ona.

Smatra da ima mnogo grešaka u hodu, i mediji su, kako kaže, napravili greške, jer ima informacija koje stanovništvo dovode u zabludu.

S druge strane, imamo epidemijske mere na papiru, a ponašamo se da ne postoje, istakla je dr Jovanović, dodajući da nemamo inspekciju koja bi kažnjavala ljude koji se ne pridržavaju mera.

“Kada bismo poštovali samo osnovne mere, situacija bi bila potpuno drugačija. Kada dođemo u situaciju sa ovakvim brojevima, onda moramo misliti na nešto rigoroznije mere, ali mora biti izvršena kontrola nad sprovođenjem tih mera”, kaže Jovanovićeva.

KOMENTARIŠI