Virusom Zapadnog Nila ZARAŽENE dve osobe u Braničevskom okrugu

Virusom Zapadnog Nila ZARAŽENE dve osobe u Braničevskom okrugu

Glavni "rezervoar" zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila sa njega dalje ne prenosi

U Srbiji je do sada od virusa Zapadnog Nila umrlo devet osoba, a registrovana su 102 slučaja obolevanja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

ako se navodi, preminuli od virusa Zapadnog Nila su sa Južnobackog područja (tri), iz Beograda (pet) i jedan iz Južnobanatskog okruga.

Slučajevi oboljevanja od tog virusa su zabeleženi u Beogradu (44), Južnobačkom okrugu (22), Južnobanatskom (18), Zapadnobačkom (6), Srednjebanatskom (4) i po dva u Sremskom, Podunavskom, Severnobanatskom i Braničevskom okrugu.

Podseća se da je infekcija virusom Zapadnog zvanično prvi put registrovana u Srbiji krajem jula 2012. godine i navodi da je od tada do 2017. prijavljeno 574 slučaja, a umrla 61 osoba.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Glavni prenosilac je Culedž pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.

Glavni “rezervoar” zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila sa njega dalje ne prenosi.

1 KOMENTAR

  1. Jel ovo sad treba da se Barnicevci vakcinisu posto imaju pare! Znaci ti komarci su preleteli celu Srbiju i sleteli u Branicevo Prosli su Leskovac Nis Kraljevo Kragujevac Topolu Smederevsku Palanku i sleteli u Branicevo!?? Sprdnja sad treba Branicevci da se vakcinisu i da se zarade pare!Posto Branicevci imaju gastarbajtere i pare ajde sada malo da ih gulimo i uzimamo pare rece Ministar Loncar.Sleteo komarac sa Nila u Branicevo! O pokvareni olos samo to moze da smisli!

KOMENTARIŠI