FOTO: URBAN CITY // arhiva // ilustracija

U Srbiji oko milion i po građana koristi usluge e-Uprave. Trenutno je najviše roditelja koji podnose zahteve za upis svoje dece u vrtiće. Inače, više od 500 različitih usluga možete dobiti preko e-Uprave bez čekanja u redovima, sedeći u fotelji.

Ukupno 548 usluga dostupno je preko portala e-Uprave. Na primer, zahvaljujući usluzi e-saglasnost, kada podnose zahtev za izdavanje pasoša za dete, ne moraju više oba roditelja da budu u pratnji deteta.

Neke usluge su aktivne u određenom periodu godine, kada je to potrebno, za izbor predmeta na trećem testu male mature ili pri upisu deteta u prvi razred osnovne ili srednje škole.

Trenutno je otvoren konkurs za podnošenje zahteva za upis u predškolske ustanove.

“Naglasila bih da od novembra meseca, na portalu e-Uprave imamo još jednu uslugu dostupnu, a to je biomedicinski potpomognuta oplodnja sa darovanim reproduktivnim materijalom, gde putem portala žene mogu da se prijave za ovaj proces i ovu proceduru”, navodi Biljana Marić, pomoćnica direktora kancelarije za IT.

Klikom do termina za pasoš, ličnu kartu, vozačku

Svako ko ima registrovan nalog ili instaliranu aplikaciju ConsentID na mobilnom telefonu, u samo par klikova može da zakaže termin u MUP-u za idavanje lične karte, pasoša ili vozačke dozvole.

Za preuzimanje izvoda iz matičnih knjiga ili uverenja o državljanstvu, više ne morate na šalter u opštini. Ako poručite izvod u elektronskom formatu, stiže vam u digitalno sanduče potpuno besplatno istog dana.

U Srbiji registrovano milion i po e-građana

U Srbiji je registrovano milion i po, kako kažu, e-građana. Stariji teže prihvataju nove tehnologije, ali ni to nije problem, jer zahteve putem portala ne moraju da podnose lično, već to može da uradi i supružnik ili neko mlađi, ko se bolje snalazi na internetu.

“Mladi to koriste više nego mi, mi moramo malo da se snađemo u tome, ali ja imam komšinicu koja mi obavlja tako neke poslove”, navodi jedna od anketiranih. Njena sugrađanka navodi da usluge e-Uprave koristi od početka korone.

“Tad sam počela pošto smo dobijali one izveštaje, ali je jako komplikovano za prijavljivanje, mogli bi to malo da pojednostave, ali koristim sve, dobijem porez za imovinu, sve što je meni potrebno”, navodi ona.

Registracija može da se obavi i na nekom od šaltera “Pošte Srbije”. Sve usluge dostupne su na sajtu euprava.gov.rs.

KOMENTARIŠI