Više testiranja na koronavirus u Srbiji zahvaljujući EU

Više testiranja na koronavirus u Srbiji zahvaljujući EU

Foto: Pixabay // ilustracija

Srbija će ubuduće moći da testira na koronavirus više uzoraka nego ranije zahvaljujući sistemu referentnih laboratorija koje je opremila Evropska unija.

Zahvaljujući tome, epidemiolozi u Srbiji moći će brže da kontrolišu širenje bolesti kovid-19 koju izaziva novi korona virus, saopštio je EU info centar.

Među opremom koju je EU donirala nalazi se i robotizovani sistem za rukovanje uzorcima koji znatno olakšava proces testiranja i čini ga bezbednijim, navodi se u saopštenju.

Testiranje uzoraka na koronavirus počelo je i u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Te laboratorije, kako se navodi, namenjene su i opremljene za ispitivanje bezbednosti hrane, ali imaju i kapacitete za proveru prisustva virusa kroz PCR testove.

U izgradnju i opremanje referentne laboratorije u Batajnici EU je uložila 7,5 miliona, a Srbija tri miliona evra.

U dodatno testiranje na koronavirus biće uključene i specijalizovane laboratorije veterinarskih instituta u Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, kojima je EU ranijih godina finansijski pomagala, navodi se u saopštenju.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je EU tokom protekle dve decenije uvek podržavala Srbiju u modernizaciji zemlje i naveo da je laboratorija u Batajnici dobila od EU 7,5 miliona evra donacija za renoviranje kompleksa, opremanje visokotehnološkim mašinama i robotima i za pružanje tehničke pomoći.

“Izuzetno sam srećan što vidim da ova laboratorija koju je finansirala EU sada pruža ključnu ekspertizu u borbi protiv globalne pandemije. Skidam kapu pametnim srpskim inženjerima i dobro obučenom osoblju koje je uspelo da ove robote transformiše u opremu za brzo i sigurno tesiranje uzoraka na korona virus”, kazao je Fabrici.

On je dodao da laboratorija može da uradi do 1.000 testova dnevno i ocenio to kao “neverovatan uspeh”.

Testiranje uzoraka na koronavirus do pre nekoliko dana rađeno je jedino u Institutu “Torlak” u Beogradu i Institutu za javno zdravlje Vojvodine, ali su zbog povećanja broja obolelih testiranja počela i u Institutu za javno zdravlje Niš i u Kliničkom centru Srbije.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Srbije, od početka epidemije u zemlji je testirano više od 3.500 ljudi, a zvaničnici su najavili da će taj broj u narednim danima biti znatno povećan.

KOMENTARIŠI