Višestruka šampionka u gimnastici Nellie Kim posetila Kostolac

Višestruka šampionka u gimnastici Nellie Kim posetila Kostolac

Nellie Kim, višestruka olimpijska, svetska i evropska prvakinja u gimnastici, posetila je u utorak, 12. novembra Nacionalni gimnastički centar u Kostolcu.

Olimpijsku i svetsku šampionku i generalnog sekretara Gimnastičkog saveza Srbije Gezu Mikeša, dočekali su predsednik gimnastičkog kluba „SO Partizan” Aleksadar Šamanc sa trenerima, predsednik Gradske opštine Kostolac Serdžo Krstanoski sa svojim saradnicima, kao i predstavnici grada Požarevca.

Nellie Kim je bila impresionirana Nacionalnim gimnastičkim centrom u Kostolcu i načinom na koji treneri rade sa decom. Ona je tom prilikom pokazivala deci položaj tela pri izvođenju vežbi skokova, a potom je održala motivacioni govor.

Prema njenim rečima, za decu je jako važno da se upoznaju sa veoma uspešnim sportistima i legendama gimnastike, kako bi ona dobila motivaciju i sama želela da teže ka vrhunskim rezultatima.

Međunarodni gimnastički savez, uveo je nov program koji sadrži posete ambasadora, sa ciljem da poznate gimnastičke ličnosti posete razne gimnastičke saveze, takmičare, trenere, sudije, ali i zvaničnike lokalnih samouprava, države kako bi svet vrhunske gimnastike bio približniji svima.

„Gimnastiku kao bazični sport sačinjavaju motoričke veštine, izvrsno ukomponovane sa sposobnostima kao što su: snaga, spretnost, fleksibilnost, koordinacija pokreta i gracioznost, zbog toga je važno da što veći broj dece uključimo u ovaj sport koji doprinosi pravilnom rastu i razvoju dece. U našem klubu trenira oko 50 takmičara plus oko četrdesetoro dece je u razvojnoj gimnastici. Takođe s obzirom na odlične uslove za rad u Kostolac vikendom dolaze da treniraju i deca iz Požarevca, Kruševca, Beograda i Pirota”- rekao je Aleksandar Šamanc predsednik gimnastičkog kluba „SO Partizan”.

Nellie Vladimirovna Kim (ruski: Nelli Vladimirovna Kim; rođena 29. jula 1957.) je sovjetska gimnastičarka u penziji koja je na Letnjim olimpijskim igrama u Montrealu 1976. osvojila tri zlatne medalje i srebrnu medalju, a dve zlatne medalje na Letnjim olimpijskim igrama 1980. godine. Ona je bila druga žena u olimpijskoj istoriji koja je zaradila savršen rezultat od 10 i prva žena koja ju je postigla na svodu i na vežbi na parketu.

Dugo je radila kao trener, trenirala nekoliko nacionalnih timova i sudila je mnoga velika međunarodna takmičenja. Kao predsednica Tehničkog komiteta ženske umetničke gimnastike, ona koordinira uvođenje novih pravila u ženskoj gimnastici, kao što je predviđeno novim Kodeksom bodova, razvijenim od strane FIG-a 2004–2005, a na snazi je od 2006. godine.

Trenutno radi kao potpredsednik Međunarodne federacije za gimnastiku (FIG) i zamenik predsednika Beloruske asocijacije za gimnastiku (BAG).

KOMENTARIŠI