Visoka tehnička škola Požarevac obeležila 40 godina postojanja

Visoka tehnička škola Požarevac obeležila 40 godina postojanja

Visoka tehnička škola strukovnih studija je u ponedeljak svečanom akademijom u gradskom zdanju obeležila 40 godina postojanja i uspešnog rada.

Prisutne je pozdravio predsednik požarevačkog parlamenta Bojan Ilić koji je istakao:

”Dugačak put ste prošli vi i vaši prethodnici od 1979. godine kada je škola osnovana i počela sa radom u iznajmljenim prostorijama u Obrazovnom centru 13. oktobar u Kostolcu. Nakon elektro, mašinskog i tehnološkog smera, prateći tendencije u prosveti, ali osluškujući i potrebe ovog kraja, deceniju kasnije uvedena je i Poljoprivredno – prehrambena struka sastudijskom grupom – inženjera poljoprivrede za ratarstvo.Školske 2003/04. godine otvoren je i novi Odsek za zaštitu životne sredine, odnosno sa obrazovnim profilom, inženjer za zaštitu životne sredine a školske 2008/09. godine, akreditovane su i specijalističke studije na agronomskom i mašinskom odseku. Ovi podaci o školi govore ponajviše, a ambicijama ljudi koji su u rukovodstvu škole a koji jasno i nedvosmisleno slede viziju u kojoj naš grad izrasta u sredinu sa jakom i uvaženom visokoškolskom ustanovom. Tome doprinosi i činjenica da škola permanentno usklađuje nastavne planove i programe sa novim evropskim obrazovnim trendovima, novim tehnologijama i aktuelnim potrebama i zahtevima domaće i svetske privrede. Čestitajući vam još jednom 40 godina uspešnog rada, želim da znate da ćete u gradu Požarevcu uvek imati pomoć i podršku a kod građana divljenje i zahvalnost za generacije mladih stručnjaka koje ste podarili gradu i državi.“

Direktor škole dr Vladan Đulaković prisutne je podsetio na bogatu istoriju razvoja ove najpre više škole, koja je zatim postala Visoka tehnička škola da bi danas dobila status Akademije koja je u sastavu Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd.

„Na našem primeru uvideli smo da je stvaranje ovakve škole i njen razvoj dugotrajan i složen proces, a stalne društvene promene nameću potrebu usavršavanja školskog sistema“, rekao je Đulaković. On je dodao da je inženjersko obrazovanje jedna od glavnih poluga visokog obrazovanja i da je to razlog zašto se tolika pažnja pridaje ovoj profesiji, kako u Srbiji tako i u svetu.

Na kraju prijema su podeljene plakete i zahvalnice zaslužnim pojedincima i organizacijama koji su pomogli rad ove visoko školske ustanove i uručene su jubilarne nagrade preofesorima iz škole.

KOMENTARIŠI