Vlada ograničila cenu pileta, neke cene ipak više

Vlada ograničila cenu pileta, neke cene ipak više

Foto: Pixabay / ilustracija

Vlada Srbije usvojila je na sednici novu uredbu kojom se produžava zamrzavanje cena pojedinih vrsta namirnica, ali se ova lista i proširuje.

Tako se, do kraja avgusta, ograničava i maksimalna cena piletine u prodavnicama, pa će celo pile po kilogramu koštati maksimalno 299,99 dinara. Istovremeno, već zamrznute cene četiri kategorije svinskog mesa: od buta, plećke, vrata, kao i krmenadle sa kostima sada se uvećavaju. Pa će svinjski but, na primer, umesto 709 dinara, “po novom” koštati 750,2 dinara.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je propisana maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima, kao i ukupne stope marže, saopšteno je posle sednice Vlade.

Uredbom je, takođe, propisana maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.

Maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme, po novoj uredbi, da prelazi 113,99 dinara, što je ista cena koja je važila i do sada.

Šećer – beli kristal u svim pakovanjima – ne sme da bude skuplji od 96,99 dinara po kilogramu, što je takođe nepromenjena cena u odnosu na važeću uredbu.

Cena jestivog ulja ograničena je na nivou od 15. novembra prošle godine, a u novoj uredbi – kao i u postojećoj, i dalje se ne precizira iznos (što znači da svaki trgovac drži „svoju“ cenu ulja koja je važila na taj dan).

Maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju biće 750,20 dinara po kilogramu, svinjske plećke bez kostiju 738,10 dinara. Cena svinjskog vrata sa kostima ne sme da prelazi 689,70 dinara po kilogramu, dok cena za svinjsku slabinu sa kostima (krmenadla) ne sme da bude veća od 659,45 dinara po kilogramu.

Od sada je ograničena i cena pilećeg trupa (celog pile), koje po kilogramu ne sme da bude skuplje od 299,99 dinara.

Cena brašna po važećoj uredbi nije bila precizirana. Tačnije, važilo je „opšte pravilo“ da trgovci moraju da ga prodaju po cenama koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine.

Sada su uredbom precizno navedene cene za dve vrste brašna.

Brašno tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, ne sme da prelazi cenu od 84,7 dinara po kilogramu.

Maksimalna cena za brašno tip T-500 je, po novoj uredbi – 78,65 dinara po kilogramu.

KOMENTARIŠI