Vlada usvojila predlog rebalansa budžeta

Vlada usvojila predlog rebalansa budžeta

Foto: Urban City // B.P.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, kojim je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijarde dinara i veći su nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara. Predviđen fiskalni deficit budžeta iznosi 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP-a.

Inicijalno je projektovano 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara, tako da je postignut bolji rezultat od planiranog, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Rebalansom budžeta obezbediće se sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i to dodatnih 23 milijarde dinara. Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde, na 452,3 milijarde dinara, što je 5,6 odsto BDP.

To znači novac za obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu Ekspo, tunel u centru Beograda Karađorđeva – Bulevar despota Stefana, radove na izgradnji beogradskog metroa i Fruškogorski koridor.

Dodatne subvencije u poljoprivredi

Deo sredstava biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, kao i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

Rebalans budžeta za 2023. godinu je nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja Srbije, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize sa što manjim posledicama po Srbiju.

To znači da prioritet ostaje poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede uz fokus na pomoć poljoprivrednicima i nastavak velikog investicionog talasa koji je započet, odnosno, realizacija najvećih kapitalnih projekata u oblasti infrastrukture, saobraćaja, zdravstva i sporta, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Mali: Rebalans budžeta radimo zbog boljih rezultata

Ministar finansija Siniša Mali je naveo da ovaj dokument predstavlja nastavak podrške građanima i privredi i prevazilaženja efekata svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju.

Mali je rekoa da je od januara do avgusta ostvaren suficit republičkog budžeta u iznosu od 31,5 milijardi dinara, što je bolje od plana za čak 142,1 milijardu dinara, s obzirom na to da je planirani deficit, u ovom periodu, iznosio 110,6 milijardi dinara.

Rebalans budžeta radimo pre svega zbog boljih rezultata, dakle imamo jedan pozitivan rebalans, i to zahvaljujući boljoj naplati prihoda u iznosu od čak 60,6 milijardi, objasnio je on i dodao da planirani prihodi ukupno iznose 1.904 milijarde dinara.

Mali je ukazao na to da je i deficit budžeta manji nego što je bilo planirano, što je dobra vest za građane i privredu.

Prema njegovim rečima, rebalansom budžeta biće omogućeno povećanje plata za 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, negovateljice u ustanovama socijalne zaštite i za medicinske sestre i tehničare.

Povećanje plata i penzija

Mali je najavio da će od 1. oktobra biti povećane i penzije, takođe za 5,5 odsto, a da zatim od 1. januara sledeće godine sledi još jedno povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, od približno 10 odsto, i još jedno povećanje penzija od 14,8 odsto.

Osim toga, u rebalansu budžeta se nalazi i pomoć za majke, odnosno decu do 16 godina, od po 10.000 dinara za svako dete, predočio je potpredsednik Vlade i dodao da su izdvojena i sredstva za nove kapitalne projekte i to dodatnih 23 milijarde dinara.

KOMENTARIŠI