Zavod za javno zdravlje Požarevac kontroliše kvalitet vode za kupanje na osnovu zahteva i potpisanih ugovora.

– U gradu Požarevcu kontrolišu se bazeni Kulturno-sportskog centra Požarevac (veliki i mali). U Braničevskom okrugu kontroliše se kvalitet vode za kupanje u bazenima u Ždrelu, “Silver Lake” u Velikom Gradištu, u Golupcu, Šapinu, Stamnici i Aljudovu.

Dinamika uzorkovanja je 1 puta nedeljno, po Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda (Sl.glasnik RS 30/2017). U svim ispitivanim uzorcima voda iz bazena za kupanje je bila ispravna, a to znači da je bezbedna za zdravlje i da se preporučuje za kupanje i rekreaciju.

– Na kupalištima Srebrno jezero jezero dinamika uzorkovanja je 2 puta mesečno Po poslednjem uzorkovanju, voda za kupanje je bila ispravna na Zatonjskoj plaži uz preporuku za tuširanje posle kupanja; na Požarevačkoj i Gradištanskoj plaži voda za kupanje je bila mikrobiološki neispravna. Kvalitet vode za kupanje na Srebrnom jezeru je svake godine promenjivog kvaliteta, ponovo su uzorkovane sve 3 plaže i analize su u toku.

Na kupalištima Topoljar kraj Kostolca voda za kupanje je ispravna, uz preporuku za tuširanje posle kupanja.

Voda sa tzv. kupališta “bageri” kraj Požarevca se ne kontroliše zato što se ne zna vlasnik tih kupališta i zato što već duži niz godina Zavodu za javno zdravlje Požarevac nije podnet zahtev niti ugovor za kontrolu tih kupališta.

Vode za kupanje iz reka su nepouzdane i ne preporučuju se za kupanje i rekreaciju.

Preporuke kupačima:

– pridržavati se osnovnih sanitarno higijenskih mera, a to su: izbegavati kupanje ako je osoba prehlađena, ima crevne tegobe, ako je kupač mnogo gladan, neposredno nakon obilnog obroka, ako je osoba alkoholisana ili pod dejstvom narkotika i ako ima neke gnojne promene na koži;

– za kupače na bazenima obavezno je tuširanje i prolazak kroz dezinfekciono sredstvo tzv. dezo-barijeru pre ulaska u bazen, a za kupače na kupalištima obavezno je tuširanje nakon kupanja;

– unositi dosta tečnosti tokom sunčanja, najbolje je da to bude voda ili limunada, a ne gazirani napici i zaštititi glavu od direktnog dejstva sunčevih zraka (kapa ili šešir).

Preporučujemo da se rashlađenje u toplim letnjim danim potraži u bazenima i kupalištima koji su kontrolisali kvalitet vode za kupanje i koji imaju higijenski ispravnu vodu za kupanje.

KOMENTARIŠI