Foto: Urban City // ilustracija

Zamenik generalnog direktora “Milšpeda” Nenad Zdravković kaže za RTS da se vozači iz Srbije na nemačkoj granici zadržavaju na niskim temperaturama oko 24 sata, satima čekaju na testiranje, dok nema nikakvih informacija o stabilizaciji situacije.

Vozači kamiona iz Srbije, ali i cele Evrope, imaju velike probleme na ulasku u Nemačku, satima su na snegu i niskim temperaturama čekajući testiranje na koronavirus i rezultate na nemačkoj granici.

Nenad Zdravković je u Jutarnjem programu rekao da dužina čekanja zavisi od graničnog prelaza, ali da se može reći da je to 24 sata stajanja u koloni, na niskim temperaturama, na minusu.

Vozači, kaže, čekaju da se testiraju između četiri, pet, šest sati, i navodi da je na granici sa Nemačkom svaki dan u proseku oko 150 vozača iz Srbije.

Ističe da su problemi nastali zato što je Nemačka donela odluku još 14. februara o obaveznom testiranju za vozače, što je presedan.

“To se u suštini ne radi i vrlo je čudno da je uvedeno testiranje na određenim graničnim prelazima”, ocenjuje Zdravković i navodi da su to najprometniji prelazi između Češke i Nemačke, prelazi kod Drezdena, zatim na ulazu u zapadnu Nemačku iz zemalja Beneluksa, sa severa Francuske, iz pravca Velike Britanije.

Objašnjava da to uglavnom funkcioniše tako što vozači dođu na granične prelaze, stoje u koloni koje su 10, 12, 13 kilometara duge, polako prilaze tim punktovima za testiranje.

“Kad priđu na dva, tri kilometra, izlaze iz kamiona, idu peške do tih punktova gde se testiraju”, navodi Zdravković i ističe da tu dolazi do najvećih problema, jer su u tim kolonama vozači jako blizu jedni drugima, neki nose masku, neki ne, a takođe će se i prehladiti.

Nisu, kaže, u problemu samo ljudi koji žele da uđu u Nemačku, već i oni koji su u tranzitu.

Zdravković je pohvalio Privrednu komoru Srbije, koja je napravila pismeni dopis nemačkoj komori, gde je skrenuta pažnja na celu situaciju. “Nemamo nikakve informacije o nekoj potencijalnoj stabilizaciji situacije”, zaključuje Zdravković.

KOMENTARIŠI