“Vrat od stakla” otvara festival: Danas počinju 24. Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović”

“Vrat od stakla” otvara festival: Danas počinju 24. Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović”

Foto: Urban City

U sklopu renomiranog festivala duge tradicije Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović”, publika u Požarevcu će od 2. do 7. aprila biti u prilici da pogleda pet predstava, a manifestaciju otvara proslavljeni reditelj Jagoš Marković.

Selektor festivala Milivoje Mlađenović kaže da u dobrom pozorištu nema bekstva od stvarnosti.

– Te su se tako i za ovaj festival nametnule, osim vrhunskim glumačkim umećem i modernom rediteljskom poetikom, one predstave koje, kao što se događa i u društvu, fokusiraju pojedinca upretenog u mrežu ideologije. To se teatarskim sredstvima sasvim razgovetno čita u svim odabranim predstavama, u žanrovskom rasponu od groteskne komedije do potresne drame. Pitanje smisla društvenog angažmana, iznevereni ideali, političko mešetarenje, zlokoban uticaj paraonidnog provincijskog mentaliteta na zdrav um pojedinca – to su samo neka od pitanja koja ove predstave pokreću – kaže on.

Na otvaranju 2. aprila je “Vrat od stakla” Biljane Srbljanović, u režiji Jagoša Markovića (Jugoslovensko dramsko pozorište), u kojoj glavne uloge igraju Seka Sablić, Vesna Trivalić, Anita Mančić i Dragan Mićanović.

Foto: Urban City

– Ispod ideološke odore o kojoj se u javnosti dosta polemisalo, iz ove velike, „guste“ drame koja se bavi istorijskim i društvenim temama izbija zavodljiv i efektan humor, ali i čehovljevska seta, tuga, bol zbog izneverenih ideala i društvenog angažmana – rekao je Mlađenović.

U takmičarskom delu festivala publika će videti još četiri predstave: “Petrijin venac” Dragoslava Mihailovića (Atelje 212), “Veštice iz Salema” Artura Milera (Srpsko narodno pozorište Novi Sad), “Limunacija” Dušana Kovačevića (Narodno pozorište Niš) i “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića (Narodno pozorište Beograd). U završnici festivala, u čast pobednika, kojem će pripasti statueta čuvenog glumca i 150.000 dinara, Atelje 212 izvešće predstavu “Noćna straža” Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića.

KOMENTARIŠI