Foto: Urban City // B.P.

Ministar odbrane Miloš Vučević potvrdio je da je Vlada Srbije usvojila zaključak na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao vrhovnog komandanta o suspendovanju izvoza naoružanja i vojne opreme u narednih 30 dana iz namenske industrije.

Miloš Vučević je rekao da će prioritet u isporuci iz fabrika odbrambene industrije imati Vojska Srbije čime će se, kako kaže, dodatno ojačati kapaciteti države, odnosno Vojske Srbije.

“Naravno, razumejući sve okolnosti koje nas okružuju i prateći sve one činjenice koje su relevantne po pitanju procene bezbednosti naše države”, rekao je Vučević za Tanjug.

Ministar je istakao da to ne znači da Srbija ide u rat, niti priziva rat, već da se dobro procenjuju bezbednosni rizici i izazovi.

“Pratimo sve ono što se dešava i spram toga se vladamo. Naša je procena u ovom trenutku da komercijalni poslovi ne mogu da imaju prioritet u odnosu na pitanje bezbednosti otadžbine i da ono što se proizvodi u namenskoj industriji mora pre svega da bude usmereno ka Vojsci Srbije, u skladu sa njenim potrebama”, istakao je ministar.

Kako je dodao, ne prave se nikakvi megalomanski planovi, samo se dodatno jačaju kapaciteti Vojske Srbije.

“Videćemo posle 30 dana kakva će biti situacija, da li će se taj moratorijum na izvoz nastaviti”, rekao je Vučević.

Vučević je naglasio i da država preko Ministarstva odbrane plaća sve što se uzima za Vojsku Srbije, dodajući da to nisu pokloni.

KOMENTARIŠI