Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić je, nakon sednice predsedništva te stranke, saopštio da je odlučeno da mandatar za sastav nove Vlade bude Ana Brnabić. Imali smo više kandidata i na stranačkom nivou sam o tome govorio, naveo je Vučić. Potpisao sam odluku, o Ani Brnabić imam visoko mišljenje, dodao je.

Vučić je zahvalio građanima što su izašli na izbore, dodajući da je veoma važno da su ti izbori protekli mirno i “gotovo bez incidenata”, a da su građani pokazali time koliko poštuju demokratiju.

Uspeli smo da vratimo zemlju na put ekonomskog napretka, naveo je Vučić. Iako su građani glasali za politiku kontinuiteta, morali smo da ih (rezultate izbora) prihvatimo sa skromnošću i poniznošću, da shvatimo da to nije “kart blanš” za budućnost, rekao je Vučić. Naveo je da su pred Srbijom izazovi kao što su pregovori sa Kosovom, ali i zdravstvena situacija i kako da u vreme korona-krize, da sa zatvorenim granicama “uspemo da održimo ekonomski ritam koji smo imali do danas”. To su teški izazovi, istakao je.

Naša obaveza je i da imamo dovoljno finansijskih rezervi, a zadatak nove Vlade je da obezbedi povećanje penzija i plata, da se radi na izgradnji puteva i da krenemo sa novim projektima – da se konačno krene sa izgradnjom metroa, brze pruge Beograd-Niš, Niš-Preševo, kompletnu prugu od Valjeva do crnogorske granice i mnogo drugih važnih projekata, dodao je.

Druga stvar je zdravstvo, država Srbija je prethodnih godina uložila više nego prethodnih 40 ili 50 godina, rekao je Vučić, koji je naveo da su juče krenuli radovi u Vranju, da se rade rekonstrukcije u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Prokuplju, Pirotu, Loznici… Dodao je da je važno da se uvedu inovativni lekovi i da rezultati moraju da budu još bolji kad je u pitanju lečenje dece.

Vučić je rekao da je “važno da dodatno osnažimo našu armiju i policiju”.

Ministar u tehničkom mandatu Siniša Mali izjavio je, neposredno posle sednice Predsedništva SNS, da su jednoglasno prihvatili predlog predsednika te stranke Aleksandra Vučića za mandatara. Vučić je rekao da su rotacije među sadašnjim članovima Vlade moguće, ali da želi novu energiju i nova lica, preneo je Mali, dodajući da će u narednih sedam dana biti održana još jedna sednica Predsedništva SNS na kojoj će se razgovarati o novim članovima Vlade.

KOMENTARIŠI