Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je sinoćne proteste organizovane ispred Narodne skupštine ocenivši ih kao “akt političkog nasilja”.

“Sinoć u Beogradu smo bili svedoci najbrutalnijeg političkog nasilja u poslednjih nekoliko godina. Republika Srbija u prethodnih osam godina u potpunosti je poštovala slobodu okupljanja i demonstracija, kao i drugačijeg mišljenja”, izjavio je.

“Sinoć, iako su neki pokušali to da opravdaju koronavirusom, bili smo svedoci političkog protesta koji je bio neprijavljen, dogodilo se da su lica desničarske orijentacije napali su zgradu Narodne skupštine i ušli u nju što znači izvršenje najmanje dva krivična dela”, rekao je.

On je naglasio da je policija reagovala tek kada su okupljena lica krenula da vandalizuju zgradu Narodne skupštine.

“Suočeni sa svim tim policija je preuzela zakonske mere. Pristojnim i mirnim ljudima je bilo dovoljno da vide kako su se međusobno odnosila lica i kako su maltretirala policajce. Pet policijskih vozila je zapaljeno, 43 policajca je povređeno, a jedan ima i frakturu lobanje”; poručio je Vučić, a zatim pokazao fotografije policajaca od kojih su neki, prema njegovim navodima, napadnuti nožem.

Vučić je istakao da je naneta velika materijalna šteta, kao i šteta po ugled Srbije.

“Razumem političke frustracije Ali nikome nećemo dozvoliti da unište mir u Srbiji. To je poruka i onima unutra i onima spolja”, poručio je Vučić.

Pozvao je ljude da ne izlaze na proteste večeras, s obzirom na to da je danas drugi najgori dan po broju zaraženih.

“Putovaću ujutru u Pariz umesto večeras. Biću manje odmoran za razgovore sa Makronom, samo da bih pokazao da se ne plašim. Molim ljude da ne izlaze da ne bi dolazilo do daljih užasnih zaražavanja. Danas nam je drugi najgori dan po visini 357 lica od 8.600 testiranih. Jedanaestoro je preminulo Na respiratoru se nalazi 118 pacijenata”, istakao je.

Najavio je pooštravanje mera

“Otvaramo nove bolnice za kovid. I Ana(Brnabić) i Lončar smatraju da postoji još jedna šansa da se mere pooštre, ali da ne bude policijskog časa. Želim da kažem građanima Srbije da sam ja protiv toga i da smatram da je jedini spas da idemo u zabranu kretanja”, poručio je.

KOMENTARIŠI