Vučić: Dok sam ja predsednik, neće biti priznanja Kosova

Vučić: Dok sam ja predsednik, neće biti priznanja Kosova

Foto: Urban City / B.P.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da, dok je on predsednik, neće biti priznanja Kosova.

On je u emisiji “Prva tema” TV Prve rekao da “Beograd zasigurno neće priznati Kosovo” do aprila 2022. godine kada će biti održani predsednički izbori u Srbiji.

Reagujući na tu Vučićevu ocenu, profesor političkih nauka i nekadašnji ambasador u Berlinu Ivo Visković, poručio je da u politici nikada ne treba reći “ne”, ali je ocenio da priznanja Kosova “u dogledno vreme sigurno neće biti”.

I kopredsedavajući Igmanske inicijative Milan Antonijević smatra da “u kratkoj budućnosti” priznanja Kosova sigurno neće biti.

Vučić je rekao da SAD neće promeniti stav o Kosovu koja god administracija da je na vlasti, dok je Visković istakao da će Bajdenova administracija izvršiti pritisak da dodje do rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

“Tačno je da gube strpljenje, ali Srbija uspeva da odoli i odugovlači”, rekao je Vučić na TV “Prva”.

Dodao je da se stav SAD o Kosovu neće promeniti.

Visković je istakao da je realno očekivati da će nova administracija u Vašingtonu vršiti pritisak da se dodje do rešenja za Kosovo.

“Treba razgovarati u svakoj prilici, čak i kad kažu ili urade nešto što nama ne ide u korist”, istakao je on.

“Srbija vojno neutralna, neće ući u NATO”

On je rekao i da Srbija neće ući u NATO pošto je vojno neutralna zemlja. “Mislim da je to najbolja pozicija, da sami čuvamo svoju zemlju, nebo i svoj narod i nastavićemo da se tako ponašamo”, rekao je Vučić u emsiji na TV Prva.

Ivo Visković rekao je da u bližoj budućnosti ne vidi Srbiju u NATO-u, ali je ocenio da će u budućnosti to zavisiti od onoga što će se dešavati u svetu.

Antonijević je naveo je da ne vidi sada Srbiju u NATO-u, ali da je ulazak Srbije u taj savez “nešto što se može desiti u nekom doglednom periodu”.

“O Dejtonu odlučuju narodi BiH”

Vučić je ocenio i da se o promeni Dejtonskog sporazuma pitaju, i po odrerdbama tog sporazuma i po Ustavu BiH, odlučuju tri kosntitutivna naroda i ddva entiteta BiH, a ne Igmanska inicijativa, pa ni predsednik Srbije.

Vučić je u emisiji “Prva tema” TV Prve rekao kako o eventualnoj promeni Dejtonskog sporazuma mora postojati konsenzus i ne sme biti preglasavanja i ocenio da su ideje o stvaranju funkcionalne države Bosne i Hercegovine “pritisak koji vodi u drugom smeru” i u suštini se odnosi na “smanjenje kompetencija Republike Srpske”.

“Suštinski je cilj da se Republici Srpskoj oduzdmu ovlašćenja i nadležnosti, a ne da BiH bude funkcionalna država”, ocenio je Vučić.

“Nisam znao da je Atlagić rekao Bjelogrliću da napusti zemlju”

Govoreći o uvredama na račun glumaca u skupštinskoj raspravi, Vučić je izjavio da nije znao da je poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić poručio glumcu Draganu Bjelogrliću da napusti Srbiju.

“To nisam znao. Mislim da je to strašno i pogrešno, ako je to rekao”, naveo je Vučić.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI