Foto: Urban City / B.P. // arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom razvoja situacije u Ukrajini.

On je izneo i stav Srbije o drugim važnim ekonomskim i političkim pitanjima.

“Veoma mi je teško da se obratim građanima, verovatno u najlošijem raspoloženju u poslednjih deset godina”, rekao je.

“Kriza u Ukrajini utiče i na Srbiju”, dodao je.

“Ceo svet je postao drugačiji i bukvalno više ništa nije isto”, rekao je.

“Dogodile su se tektonske promene na svetskoj sceni, i Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji i manje nego ikada postoji razumevanje za poziciju Srbije i našeg naroda bilo gde u svetu”, kazao je.

“To nije pitanje naše principijenosti i ispravnosti našeg stva već okolnosti koje su nas dovele u tešku situaciju.”

“Gotovo da ne postoji predstavnik velikih zemalja sa kojima nismo razgovarali”, kazao je.

“Lično sam razgovarao sa predstavnicima SAD i EU, sa Ursulom fon der Lajen, sa predsednicima Francuske, Nemačke. Razmenjivao sam poruke sa šefovima Evropskog saveta, o našim glasanjima i svemu drugom”, rekao je Vučić.

“Srbija je suočena sa ogromniim pritiskom i time da malo ko želi da čuje vašu argumentaciju onda vam je jasno koliko je naša pozicija teška”, dodao je.

“Ja mislim da je ovo tek početak, pritisci na našu zemlju biće ogromni u narednom periodu”, kazao je.

“Očekujem da u narednom periodu ima nekoliko zamki za Srbiju.”

“Videli ste da su Albanci podneli zahtev da postanu deo NATO, videli ste i da su dobili podršku sile kao što je Turska”, rekao je.

“Neka od sledećih inicijativa će biti isklučenje Rusije iz UN”, nastavio je.

“Planiraju da na osnovu člana 6 povedu raspravu u tome. Onda to otvara prostor za promenu rezolucije 1244, posle čega mi više nemamo pravni osnov i sledi priznavanje nezavisnosti Kosova”, rekao je.

“Sledi drugi deo problema, dalje ugrožavanje ekonomskih interesa Srbije. Srbija je u prethodnim danima čuvala svoju poziciju. Od ukupno 13 akata glasali smo za 4, za devet nismo mogli. To su deklaracije koje su značile uvođenje različitih sankcija Rusiji”, kazao je.

“Pridruživali smo se uvek osudi integriteta Ukrajine, smatramo da je to odgovorna pozicija Srbije. Naša pozicija biće još teža jer je naša ekonomija najbrže rastuća u regionu i Evropi”, rekao je.

“Što se tiče Rusije – sa ovim što su uradili u BiH, da ja to ne tumačim, danas je Srbija jedina zemlja na teritoriji Evrope koja nije uvela sankcije Rusiji, pa ako će zbog toga naši ruski prijatelji da se ljute na nas, onda ne znam šta da kažem”, kazao je.

“Naša pozicija ni za 3–4–5 dana neće biti nimalo bolja. Niko neće da sluša priče o devedeset devetoj, o Kosovu, to je za njih završena priča. Zamislite da kažu – sad više nema fabrika, sad ćemo da zatvaramo fabrike, da ne pričam o nabavci određene robe koje mi nemamo dovoljno”, rekao je Vučić.

Najavio je i protestnu notu za Tursku zbog izjave Erdogana o ulasku tzv. Kosova u NATO.

KOMENTARIŠI