Vučić: Od četvrtka zabrana izvoza brašna, kukuruza, ulja, najava smanjenja carina

Vučić: Od četvrtka zabrana izvoza brašna, kukuruza, ulja, najava smanjenja carina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će od četvrtka biti zabranjen izvoz pšenice, brašna, kukuruza, ulja. Država će subvencionisati gorivo za poljoprivrednike kako bi im najmanje mesec i po dana cena ostala ista na svim NIS pumpama i da ljudi treba da znaju da država troši ušteđevinu, naveo je Vučić.

Vučić je za televiziju B92 rekao da će država preduzeti mere kako bi i građani imali minimalno povećanje cene goriva i da će se država odreći 20 odsto od ukupne akcize, kako bi mogla da stabilizuje cenu goriva.

Vučić je istakao da 90 odsto rasta cene goriva država preuzima na sebe i dodao da će samo ovog meseca država morati da obezbedi dodatnih 150 miliona evra za Elektroprivredu Srbije i Srbija gas zbog nedostatka uglja i drugih energenata.

Vučić je naveo da je pripremljena odluka Vlade Srbije o načinima za smanjenje carinskih dažbina i za izuzimanje od carina za određenu robu i naveo da će se to odnositi na naftu iz trećih zemalja, ako je Srbija bude uvozila, zbog omogućavanja snabdevanja tržišta, rekao je Vučić.

Kako se je rekao za televiziju B92, poslednja 24 sata došlo je do strašnih poremećaja koji će imati posledice na sve što se dešava u Srbiji, te naveo da je SAD odlučila da ne uvozi rusku naftu i gasda je sličnu odluku donela i Velika Britanija, a da Srbija čeka odluku Evropske unije koja oko 40 odsto gasa dobija iz Rusije.

“Ako odluka bude da zabrane uvoz svih energenata iz Rusije, onda smo i mi u problemu, nemamo kuda da dobijemo, ne mogu ni nafta, ni gas s neba da vam padnu. Tražimo odakle bismo to mogli da nabavimo”, rekao je Vučić i dodao da Naftna industrija Srbije (NIS) traži uvoz iz trećih zemalja.

On je istakao da bi voleo da Ukrajina i Rusiju postignu dogovor, ali da ne veruje da će se to dogoditi i da očekuje nastavak ruske ofanzive.

KOMENTARIŠI