Vučić: Svega ima dovoljno, ima nafte, ali je pitanje cene

Vučić: Svega ima dovoljno, ima nafte, ali je pitanje cene

Foto: Urban City / B.P. // arhiva

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da nafte i naftnih derivate u Srbiji ima dovoljno i da snabdevenost nije problem, već skok cena, zbog čega država i interveniše kako bi zaštitila građane. Ponovio je da će biti dovoljno soli, šećera, ulja, brašna, pšenice i kukuruza.

Srbija je uvela mere vezane za izvoz poljoprivrednih proizvoda nakon što je u ponedeljak bila suočena sa zahtevom za izvoz pšenice istorijskog nivoa, logistički nesavladivog, objasnio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike stočne hrane mađarske kompanije UBM u Adaševcima .

Ponovio je da građani ne treba da brinu, jer će Srbija imati i više od onoga što je potrebno.

Vučić je, na pitanje šta znači zabrana izvoza za poljoprivredne proizvođače koji imaju viškove, rekao da se to odnosi pre svega na velike kompanije, konglomerate, a ne seljake.

On je kazao da trenutno u rezervama imamo 800.000 tona pšenice i milion tona kukuruza.

Podsetio je da su godišnje potrebe 1,2 miliona tona pšenice, a žetva tek predstoji u avgustu.

“Hoćemo da izbegnemo što se dogodilo u ponedeljak. Šta je prelazilo preko administrativne linije na Merdaru u istoriji nije prešlo, kao i na drugim prelazima. Ukupan nivo zahteva bio je na nivou 200.000 tona pšenice, što i logistički nismo mogli da obavimo. U jednom danu smo imali zahtev za izvoz četvrtine naših rezervi. Tolika je pomama u regionu za žitaricama, a cene su otišle u nebesa, i svi moraju da obezbede hleb za stanovništvo”, objasno je predsednik.

Vučić je ukazao da je u tri dana izvoz jestivog ulja skočio za 109 odsto.

Ukazao je da je rečeno narodu da će biti dovoljno količine svega i toga imamo, soli, šećera, ulja, brašna, pšenice i kukuruza. To su osnovne potrepštine za normalan život.

Komentarišući navode pojedinih medija da pumpe imaju goriva za dva meseca, te da li je to dizanje panike, i treba li to da plaši ljude, Vučić je rekao da imamo velike količine nafte, da Rafinerija radi sve vreme, i da je stanje u Srbiji bolje nego u velikom broju zemalja EU, kao i da država ulaže oko 100 miliona evra da napuni sve do vrha.

“Imamo i više nego što je potrebno, samo je pitanje cena, zato smo i odlučili da se odreknemo 20 odsto akciza na gorivo, a to nas mesečno košta 35 miliona evra”, rekao je Vučić.

“Ako nastavi da raste cena nafte, ako ode na 200 dolara… Mi je imamo, ali je pitanje koja će cena da bude. Da damo tri milijarde godišnje za naftu samo, da bismo je subvencionisali, odakle?”, upitao se Vučić.

Podsetio je da u Srbiji tokom zime nije bilo problema ni sa strujom, ni sa gasom, a da je struja u Srbiji ubedljivo najjeftinija u Evropi, iako, kaže, nemamo najniže plate u Evropi.

“Svega imamo dovoljno, ljudi ne treba nigde da žure, da kupuju, ali je pitanje koliko je to teret za državu, pa i za građane u finansijskom smislu”, rekao je Vučić.

KOMENTARIŠI