Vučić: Vakcinacija počinje sutra, masovno vakcinisanje već u januaru

Vučić: Vakcinacija počinje sutra, masovno vakcinisanje već u januaru

Foto: Urban City / B.P.

Vakcinacija u Srbiji kreće sutra, najavio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da će prvo biti vakcinisani korisnici domova za stare, jer su oni najugroženiji. Vakcinisaće se, kaže, i neko iz vrha države, on, premijerka ili dr Darija Kisić, kako bi uputuili potrebu građanima o potrebi vakcinacije i bezbednosti Fajzerove vakcine.

Reč je o vakcini “Fajzer-Biontek”, koja je juče stigla u Srbiju, prvih 4.875 doza, a u januaru, februaru i martu stići će, kaže predsednik, još više doza.

Vakcine su nabaviljene bilateralno, samostalno, i Srbija je verovatno jedina zemlja van EU, u ovom delu, koja je uspela nešto vakcina da nabavi, rekao je Vučić novinarima u Golubincima.

“Krećemo odmah. ALIMS je dobila uzorke drugih vakcina, oni će da nastave da rade svoj posao, a onda očekujemo veće količine. Vakcina je spas, vakcina je spasila čovečanstvo, da ne njema neke druge bolesti ne bi bile iskorenjene”, rekao je Vučić.

Važno je, ponavlja, da se vakcinacijom zaštiti veći broj ljudi.

“Sutra će to krenuti u staračkim domovima, jer je važno da te ljude zaštitimo. Kada se pogledaju svi brojevi i procenti, ima i mlađih ljudi koji su čeklali dugo, naročito muškaraca, ali ubedljivo najveći broj je onih straijih od 80 godina, koji su stradali. Oni su najugroženiji i zato treba od njih da počne”, rekao je Vučić.

On je rekao da će se i neko iz vrha države vakcinisati, kao signal da je vakcina potrebna i dobra.

“Da li će Ana Brnabić, ja, Darija Kisić… Videćemo. Nekoga ćemo ‘da ostavimo’ i za neku drugu, da pružimo podršku svakoj vakcini, da je svaka dobra”, rekao je Vučić.

“Masovno vakcinisanje već u januaru”

Predsednik Srbije izrazio je uverenje da bi Srbija, sredinom januara, mogla da krene u masovniju vakcinaciju, ako sve bude u redu sa isporukom vakcina.

“Možda ćemo krenuti sa vakcinacijom više stotina hiljada ljudi, možda milion. Ako uspemo da završimo do kraja januara da vakcinišemo prvom dozom milion ljudi, to bi bilo važno”, naglasio je Vučić u izjavi novinarima na pitanje kako je mala zemlja poput Srbije bila među prvima u nabavci vakcine.

On je istakao da ne možemo da se merimo sa zemljama EU, koja, kada nabavlja, nabavlja 300 miliona vakcina.

Zbog toga, kako je kazao, mi smo deo Kovax programa EU, i dali smo donaciju za izradu vakcina dva miliona evra, a i prvi iz regiona za program Kovaks – četiri miliona evra.

Istakao je da računa da ćemo kroz Kovax progam dobiti značajan broj vakcina, ali i da se snalazimo sami. Kazao je da će Srbija ići konzervativnim putem, i da će odvojiti dve doze za svakog čoveka unapred.

“Neke zemlje rade drugačije, daju jednu dozu, a za 85 slučajeva potrebna je samo jedna. Mi nećemo da rizikujemo pa ćemo da odvojimo po dve. Da se ne dogodi da neko ne može prime drugu dozu”, objasnio je on.

Ponovio je da će neko od predstavnika države primiti prve vakcine, i da će to I on uraditi.

Kazao je da je njemu svejedno koju će primiti, iako neki “stručnjaci” sa kontradiktornim stavovima tvrde da neke nisu dobre.

“Ja ću da primim najlošiju. Šalim se, sve su vakcine dobre koje naša Agencija za lekove odobri”, naglasio je Vučić.

KOMENTARIŠI