„XV TAKMIČENJE MLADIH SOLFEĐISTA“

„XV TAKMIČENJE MLADIH SOLFEĐISTA“

Muzička škola "Stevan Mokranjac" iz Požarevca, organizuje 15. Takmičenje mladih solfeđista i poziva sve zainteresovane da večeras od 20:00 časova posete ovu ustanovu kulture.

Školske 2002/03. godine, na inicijativu prof. Nebojše Petkovića, a uz podršku direktora škole prof. Zorana Marića, kao i tadašnjeg Aktiva teoretske nastave, Muzička škola „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu po prvi put organizuje „Susrete mladih solfeđista“, za učenike 4. i 5. razreda muzičke škole. Na Takmičenju, osim učenika naše škole, učestvuje još par škola iz Srbije. Žiri sačinjavaju svi profesori koji su imaju učenike na tom takmičenju.

Od 2003. godine, do danas, „Susreti mladih solfeđista“ doživljavaju više promena, počev od kategorija: uvođenje srednje škole u takmičenje, uvođenje disciplina dvoglasno pevanje, poznavanje teorije muzike, muzičkih oblika i harmonije, pa do članova žirija, eminentih profesora iz pomenutih oblasti. „Susreti“ postaju „Takmičenje“.

image001solo-minTakođe, od 2003. godine, prof. Marija Obretković postaje direktor ovog, sve masovnijeg, takmičenja.

Do sada su na našem takmičenju neki od „sudija“ bili sledeći poznavaoci muzike – profesori: Slavica Smiljanić Marković, Vera Milanković, Bojana Matorkić, Milena Srdić, Jelena Beočanin Miljanović, Vesna Kršić Sekulić, Dragana Todorović, Jelena Mihajlović Marković, Milana Stojadinović Milić, Jasmina Mihaljica, Natalija Radovanović, Nevenka Despotović, Dušan Milenković.

Od profesora naše škole, do sada su ulogu žirija imali: Tatjana Bosić, Katarina Jovanović, Jelena Nikić, Marija Obretković, Nebojša Petković, Igor Sarajlić, Slađana Stojanović, Jadranka Filipović, Danijela Šoškić.

Kao autori primera i testova, do sada su se dokazali Slavica Smiljanić Marković, Vesna Kršić Sekulić, Dragana Todorović, Jelena Mihajlović Marković, Milana Stojadinović Milić, Marija Obretković, Ilija Rajković, kao i Slađana Stojanović.

Nijedno od ovih takmičenja ne bi bilo ovoliko uspešno da se profesori Danijela Šoškić, Milena Arsić, Tatjana Bosić, Katarina Jovanović, Vesna Janković i Dragana Kostić nisu potrudili da daju podstrek takmičarima i da ih bodre, kao ispitivači, u toku nastupa.

Blizu 40 muzičkih škola iz Srbije je do sada uzelo učešće na našem takmičenju, i uverilo se u kvalitet i nivo istoga, kao i u srdačnost i gostoljubivost nas, kao domaćina. Osim škola iz zemlje, do sada su nam više puta gosti bili i učenici iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Oko 100 profesora je dobilo pohvale, kritike i savete za svoje učenike, kako usmeno, tako i u pisanoj formi.

Posebnu draž ovog takmičenja, predstavlja otvaranje istog, tj. koncert učenika svih uzrasta iz matične škole i isturenih odeljenja. Učenike pripremaju nastavnici solfeđa i ostalih odseka. Pojedini nastavnici i učesvuju u izvođenju tačaka, zajedno sa učenicima, što predstavlja divan primer zajedničkog muziciranja i uživanja u muzici. Na programu su razni žanrovi, od klasičnog do popularnog. Time je na najbolji način dokazano kako muzika može vaspitno da deluje na sve učenike, a takođe, i kako nastava može i treba da se prilagodi interesovanjima omladine, ne odstupajući od estetskog i profesionalnog nivoa, negujući dobar ukus i visok kriterijum kao cilj.

„Susrete solfeđista smo pokrenuli, jer tako važni predmeti, kao što su solfeđo i teorija, nisu imali česte mogućnosti da se upotrebe u takmičarskom smislu…“.Direktor škole Zoran Marić, prof

„Zadovoljstvo je gledati učenike, koji iz godine u godinu sve spremniji, dolaze na takmičenja, uživajući u predmetima solfeđo i teorija muzike, kao i u dvoglasnom pevanju…“.Direktor Takmičenja Marija Obretković, prof.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, otvoriće 15. Takmičenje mladih solfeđista, u Muzičkoj školi u Požarevcu.

KOMENTARIŠI