Za bacanje petardi i do 60 dana zatvora

Za bacanje petardi i do 60 dana zatvora

Foto: Stiri // ilustracija

Uprkos redovnim policijskim i inspekcijskim kontrolama, svake godine, u decembru, ista priča o nelegalnoj prodaji petardi, vatrometa i ostalih eksplozivnih predmeta.

Kako navode iz MUP-a, do povreda dolazi zbog nepravilnog rukovanja pirotehničkim i eksplozivnim sredstvima i nepoštovanja uputstava koja su na deklaraciji proizvođača.

“MUP je izradio nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama, da je on u proceduri propisanoj za usvajanje i da se nadamo da će ne samo državne institucije nego i građanski sektor i svi pojedinci, koji su zainteresovani da dođemo do sveobuhvatnog kvalitetnog rešenja, na opštu dobrobit i naše zajednice, a pogotovu najmlađih, učestvovati u tome, i da ćemo u vrlo kratkom periodu, odnosno tokom sledeće godine, nadamo se, imati zakon koji će biti savremen i na neki kvalitetniji način regulisati ovu oblast”, dodao je Baković.

Samo mesto i način korišćenja pirotehnike regulisano je Zakonom o javnom redu i miru, građani mogu prijaviti one koji bacaju petarde ili druge eksplozivne predmete.

Iz udruženja za zaštitu životinja, mole roditelje i decu, da se uzdrže od bacanja petardi, pogotovu u blizini životinja.

Od  buke od pirotehničkih sredstva više od 5.000 pasa ugine zato što im u trenutku stane srce ili su toliko uplašeni i uznemireni da im posle određenog vremena dolazi do ubrzanog srčanog rada i ritma i nažalost oni ne prežive novogodišnje praznike.

Za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti građana paljenjem eksplozivnih naprava propisana je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ukoliko su tri osobe ili njih više učestvovale u tome, preti im i kazna zatvora od 30 do 60 dana.

KOMENTARIŠI