Za mesec dana predat 62.801 komad oružja, tri miliona metaka, 22.000 bombi

Za mesec dana predat 62.801 komad oružja, tri miliona metaka, 22.000 bombi

Foto: vav63

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je država posle masovnih ubistava u Srbiji delovala u pet oblasti, a jedna od njih je akcija razoružavanja, dodajući da je do sinoć predat 62.801 komad oružja.

Pored razoružavanja Srbije, druga mera je bila zapošljavanje dodatnih 1.200 policajaca koji će se dodatno brinuti o bezbednosti u školama, tu su izmene Krivičnog zakona, kao i Radna grupa za mentalno zdravlje i borba protiv vršnjačkog nasilja, navela je ona.

„Pripremljen je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji kojim je predviđen moratorijum za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja i lovačkog oružja u trajanju od dve godine i mi ćemo uskoro uputiti taj zakon u skupštinu”, rekla je Brnabić juče na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, MUP je već 5. maja krenuo u reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja i do danas je Policijska uprava završila 32.584 revizije izdatih dozvola.

„Ovaj posao moramo do završimo do 4. avgusta”, precizirala je premijerka.

Kaže da je započeta kontrola i da su policijske uprave izvršile kontrolu oko 5.500 vlasnika oružja da li ispunjavaju uslove i protiv vlasnika oružja podneto je 116 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nesavesnog čuvanja oružja.

Kako je dodala, taj posao mora da se završi do 4. novembra.

„Izvršena kontrola rada 46 streljana, naloženo 76 mera, oduzeto osam komada oružja, utvrđeno da dve streljane ne ispunjavaju prostorno tehničke uslove za bezbedno čuvanje oružja i dve ne vode propisane evidencije. Nadležnom tužilaštvu u Beogradu poslat je jedan izveštaj u vezi sa oružjem u streljani priilkom vršenja nadzora”, rekla je Brnabić.

Takođe, pripreljeni su u okviru izmena Zakona o oružju i municiji detaljni uslovi za osnivanje i rad strelišta, kao i izmene podzakonskih akata.

„Pripremili smo izmene Zakona o oružju i municiji kojima se pooštravaju uslovi za nošenje i držanje vatrenog kratkog oružja. Za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove, predviđen je obavezan otkup oružja s ciljem da se broj smanji za 90 odsto”, rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je sa predsednikom razmatrala da se akcija razoružavanja produži do kraja juna, ali će odluka o tome biti doneta sutra.

„Do 19 časova predat je 62.801 komad oružja, 2.880.019 komada municije i 22.119 komada minsko-ekspozlivnih sredstava”, rekla je ona i ocenila da je to bila izuzetno uspešna akcija.

Prvi policajci će, kaže, biti zaposleni iza 17. juna kada školovanje završava 251 polaznik. Brnabić je kazala da su izmene Krivničnog zakonika pripremljene i uskoro će biti u proceduri.

KOMENTARIŠI