Za nedelju dana policija kaznila oko 32.000 vozača

Za nedelju dana policija kaznila oko 32.000 vozača

Foto: Pixabay / ilustracija

Saobraćajna policija je tokom prošlonedeljne akcije pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilima otkrila 32.151 prekršaj prilikom kontrole 69.285 vozila.

Akcija je sprovedena istovremeno u 30 evropskih zemalja članica organizacije Roadpol (mreža saobraćajnih policija Evrope), navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa saobraćajna policija je sankcionisala 7.263 vozača i 2.022 putnika u vozilima, dok su zbog nepropisnog prevoženja dece u vozilima sankcionisana 374 učesnika u saobraćaju, a 110 osoba zbog nepropisnog prevoženja dece na prednjim sedištima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom skreće pažnju da je nekorišćenje sigurnosnog pojasa trenutno jedan od najvećih problema u oblasti bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji i da je u toku prošle godine svega 48 odsto poginulih vozača i 35 odsto poginulih putnika u vozilu koristilo sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, sigurnosni pojas na prednjim sedištima koristi 84,3 odsto vozača i suvozača, dok na zadnjem sedištu sigurnosni pojas koristi svega 19,3 odsto putnika.

Kako se navodi u cilju očuvanja što povoljnijeg stanja bezbednosti saobraćaja, policijski službenici saobraćajne policije i u narednom periodu nastaviće sa merama pojačane kontrole na otkrivanju i sankcionisanju prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilima.

KOMENTARIŠI