Foto: Urban City / B.P.

U Srbiji je u poslednjih pet godina oko 1.800 dece osnovnoškolskog uzrasta povređeno u saobraćajnim nesrećama u svojstvu pešaka, od čega je 577 deteta povređeno na pešačkom prelazu, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

Kada je reč o deci osnovnoškolskog uzrasta koja su poginula kao pešaci, naveo je da je od 13 poginule dece, njih četvoro stradalo na pešačkom prelazu.

– Iako su pešački prelazi mesta gde pešaci imaju prednost i gde vozači moraju da očekuju pešake i posebno obrate pažnju na decu, statistika nam govori da su to ipak mesta koja su itekako ugrožena – rekao je Pešić za televiziju Prva.

Podsetio je vozače da je u zonama škola ograničenje brzine u naselju do 30 kilometara na čas, a van naselja do 50 kilometara na čas.

Takođe, podsetio je da su se deca posle dužeg vremena vratila u škole i da je sada mnogo veći broj dece na putu.

Apelovao je na vozače da obrate pažnju na decu koja su u grupama jer, dodao je, ona tada nisu usredsređena na saobraćaj već na igru, razgovor i slično zbog čega znaju da naprave greške.

– Mi decu učimo da su pešački prelazi mesta gde su bezbedni, ali i da se, bez obzira što su na pešačkom prelazu, uvere da li mogu bezbedno da pređu kolovoz, ali isto tako molimo vozače da obrate pažnju, poštuju pešački prelaz i tu uvek očekuju pešake – dodao je Pešić.

KOMENTARIŠI