Zabelelo se i u Požarevcu, a ovo su 10 kratkih saveta za...

Zabelelo se i u Požarevcu, a ovo su 10 kratkih saveta za zimsku vožnju

 Požarevac i okolina se zabelela što automatski znači da je potreban dodatni oprez za volanom

Foto: Urban City

Veći oprez, dobre gume i laganije pritiskanje papučica su među bitnijim savetima za vožnju zimi.

Sneg je stigao. Iako nema obilnijih snežnih padavina, Požarevac i okolina se zabelela što automatski znači da je potreban dodatni oprez za volanom.

Donosimo vam deset brzih saveta za vožnju u zimskim uslovima, koja mora biti upravo suprotna, odnosno sporija i daleko pažljivija:

1. Pre svega, treba očistiti automobil od snega i leda. I to ne samo stakla, svetla i prostor oko točkova, već kompletno vozilo jer preostali sneg može problem posebno vozilima iza vas.

2. Kretanje iz snega ume biti problematično. Prvo bi trebalo prostor oko vozila očistiti lopatom (preporučujemo da jednu omanju imate zimi u prtljažniku). Ako niste opremljeni alatom, onda je najbolje da iz snega zaglavnjeni automobil isčupate vožnjom napred-nazad. Kada napravite malo slobodnog prostora, krenite pažljivo iz drugog stepena prenosa.

3. Poledica može da se javi na kolovozu kada je temperatura niža od 4 stepena. Upravo su temperature oko “nule” kritične jer su pogodne za otapanje, a zatim i mržnjenje vode na putu. U tim uslovima budite nežni prema volanu, a posebno prema papučicama gasa i kočnice.

Ako u jednom trenutku osetite da više nemate kontrolu nad vozilom, probajte kočiti motorom i lagano okrenite volan u smeru kojim želite ići.

Po ledu kočite veoma pažljivo. Najbolje je ne dirati kočnicu, a ako morate, onda to radite veoma blago.

4. Bilo da vozite na letnjim (što vam ne preporučujemo) ili na zimskim gumama, dubina šare mora biti najmanje 4 mm profila. Bilo bi dobro i povećati pritisak u gumama za 5-10 odsto.

5.Lanci za sneg ili njihove alternative su poželjna, a na planinima obavezna, oprema. Bilo bi dobro da ih namestite jedanput ili dvaput na “suvom”. Najmanje što vam treba jeste da po prvi put u životu nameštate ovu “obuću” po vejavici.

6. Iskusni vozači kažu da se prednji deo automobila najbolje oseća na volanu, a ponašanje zadnjeg dela vozila u naslonu sedišta. Zato treba sedeti pravilno kako biste što bolje i na vreme osetili ako automobil počne da se kreće “svojeglavo”.

7. Po snegu trudite se da se ne zaustavljate na uzbrdici. Ako možete procenite saobraćaj ispred vas pa usporite kako biste prošli deonicu bez zaustavljanja.

8. Držite odstojanje dva do tri puta veće nego obično, a posebno u uslovima slabije vidljivosti, koju donose vejavica ili magla.

9.Vožnja po magli može biti i naporna i opasna. Posebno je opasna dnevna magla, pa se tad preporučuje da uključite, pored oborenih i svetala za maglu, i sva četiri migavca kako biste bili uočljiviji na putu.

Ako vozite noću kroz maglu, nikad nemojte paliti duga svetla jer će ona osvetliti maglu, a ne put.

10. Zimska vožnja traži i povišenu koncentraciju, koja ume da izmori. Zato bi trebalo za volan sedati odmoran, kao i praviti češće pauze.

 

KOMENTARIŠI