Zakon kaže da nikada nije prevruće za rad

Zakon kaže da nikada nije prevruće za rad

Foto: Pixabay // ilustracija

Najtopliji deo leta tek dolazi, a narednih dana stiže i novi tropski talas.

Nameće se i aktuelno pitanje o preventivnim merama zaštite na radu na visokim temperaturama, ali i o zaštiti od požara. Saša Silvester, član stručnog tima Instituta za zaštitu na radu i stručni konsultant za zaštitu od požara, kaže da je preporuka da zaposleni ne rade na otvorenom ako temperatura pređe 36 stepeni.

Saša Silvester je objasnio da u postojećim propisima nema tačno definisane temperature koja je granična vrednost za zdrav i bezbedan rad na otvorenom.

Međutim, kaže da postoji praksa i preporuka da na temperaturi vazduha do 36 stepeni može da se radi.

Dodao je i da to nije jedini faktor, da se radi o toplotnom indeksu, a to je odnos temperature i vlažnosti vazduha i na osnovu toga se određuje ugroženost radnika na radnom mestu.

Istakao je da su poslodavci obavezni da obezbede zaposlenima bezbedan i zdrav rad na radnom mestu i sve preventivne mere.

“Bitno je da se ne obavlja rad na otvorenom i izbegavaju teži fizički poslovi. Ne preporučuje se da se radi od 11 do 16 časova, poslodavac treba da preuzme određene organizacione mere i  treba da ih pripremi pre nastupanja visokih temperatura”, naglasio je Silvester.

Rad na visokim temperaturama u zatvorenom

Silvester je objasnio da postoji rad na visokim temperaturama koje su prouzrokovane tehnološkim procesom, kao što je u livnicama, gumarskoj industriji, pa i u kuhinjama i da je regulisan Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu.

Parametri su da temperatura u tim prostorijama može biti do 28 stepeni, a vlažnost vazduha do 50 procenata. To su radna mesta sa posebnim uzrokom rada i u skladu s tim se preduzimaju i posebne mere.

Naveo je da, ukoliko poslodavac ne obezbedi preventivne mere zaposlenima na radnom mestu, kazne su od 800.000 do milion dinara.

Visoke temperature nose i povećan rizik od požara, i zbog toga je apelovao na građane da vode računa i ne pale vatru na otvorenom.

KOMENTARIŠI