Kriza zbog pandemije koronavirusa u čitavom svetu praktično je desetkovala putnički saobraćaj, dok se robni transport, kako na putevima tako i na rekama odvija kao i ranije.

Da ovakve okolnosti nisu prepreka ni za krijumčare nafte govori podatak da su carinici od početka 2020. godine, samostalno ili u saradnji sa policijom, sprečili različite malverzacije sa preko 200.000 litara ovog derivata, što je gotovo sedam puta više u odnosu na celu prošlu godinu.

Carinici su i juče u Velikom Gradištu prilikom izlazne kontrole austrijskog broda „Jochenstein“, koji je u vlasništvu mađarske kompanije, otkrili manjak od 1.600 litara nafte.

Upoređivanjem brodske dokumentacije sa količinama pogonskog goriva u brodskim tankovima, ispostavilo se da posada ne može da opravda utrošak pomenute količine nafte, što navodi na zaključak da je reč o zloupotrebi.

Protiv kompanije koja je vlasnik broda i kapetana pokrenut je prekršajni postupak zbog izuzimanja nafte ispod carinskog nadzora, a sva sredstva koja se od na ovaj način naplate u sudskom postupku slivaju se direktno u budžet Republike Srbije.

KOMENTARIŠI