Završen je 47. Festival dramskih amatera sela Srbije – FEDRAS u Malom Crniću.

47.Festival dramskih amatera sela Srbije u Malom Crniću okupio je na „daskama koje život znače“ amatere klumce iz različitih krajeva Srbije, ali i van njenih granica. Stručnom žiriju u sastavu Slobodan Ćustić, dramski umetnik, direktor Beogradskog pozorišta iz Beograda; Lidija Vukićević, dramska umetnica iz Beograda i Aleksandar Dunić, dramski umetnik iz Beograda, u zvaničnoj konkurenciji ocenjivao je 10 predstava: „BUBA U UHU“, iz Blaca; „RADOVAN TREĆI“, Trebotin, Žabare i Mala Vrbnica; „KAD SAM BIO GARAV“, Sivac ; „PRIČE VELIKOG RATA“, Topola; „HAMLET U SELU MRDUŠA DONjA“, Kovin; „KRAJ VIKENDA“, Staro Selo; „TUĐ ŽIVOT“, Ub; „ČUDO U ŠARGANU“, Mišar; Miloš Nikolić „KOVAČI“, Boljevci; Autorski projekat „ŽENE“, Vrbas. Na kraju Festivala u ime žirija, Slobodan Ćustić je saopštio odluku o pohvalama, nagradama pojedincima i pozorišnim ansamblima:

POHVALA za ulogu Stanislava u predstavi „RADOVAN TREĆI“ dodeljuje se Predragu Ćiriću
POHVALA za ulogu supruge u predstavi „KRAJ VIKENDA“ dodeljuje se Aleksandri Veljković Ćevap.
POHVALA za kolektivnu igru dodeljuje se ansamblu Kulturnog centra Topola za predstavu „PRIČE VELIKOG RATA“
POHVALA za ulogu Nemačkog vojnika u predstavi „KAD SAM BIO GARAV“ dodeljuje se Željku Šaragiću
POHVALA za ulogu Karlosa u predstavi „BUBA U UHU“ dodeljuje se Milanu Milenkoviću Simiću
POHVALA za ulogu Učitelja u predstavi „HAMLET U SELU MRDUŠA DONjA“ dodeljuje se Vladimiru Popoviću
POHVALA za ulogu Mare u predstavi „HAMLET U SELU MRDUŠA DONjA“ dodeljuje se Olji Ljuboja
POHVALA za ulogu Krupnijeg maskiranog napadača u predstavi „TUĐ ŽIVOT“ dodeljuje se Milanu Markoviću
POHVALA za ulogu Pokojnog Save u predstavi „TUĐ ŽIVOT“ dodeljuje se Mišelu Kaplareviću
POHVALA za hrabar i vredan scenski iskorak dodeljuje se Domu kulture u Sivcu za predstavu „KAD SAM BIO GARAV“

NAGRADA ZA SCENSKI DIZAJN dodeljuje se Vanji Vujanović za predstavu „ČUDO U ŠARGANU“
NAGRADA ZA KOSTIM dodeljuje se „BAG teatru“ iz Boljevaca za predstavu „KOVAČI“
NAGRADA ZA MUZIKU dodeljuje se Fuadu Tabučiću za predstavu „ŽENE“
NAGRADA ZA SCENOGRAFIJU dodeljuje se Filipu Rajkoviću za predstavu „ČUDO U ŠARGANU“
NAGRADA ZA KOLEKTIVNU IGRU dodeljuje se Amaterskom pozorištu iz Kovina za predstavu „HAMLET U SELU MRDUŠA DONjA,

NAGRADA ZA MUŠKU EPIZODNU ULOGU dodeljuje se Đorđu Mitroviću za ulogu Stavre u predstavi „ČUDO U ŠARGANU“
NAGRADA ZA MUŠKU EPIZODNU ULOGU dodeljuje se Saši Saviću za ulogu Kamija u predstavi „BUBA U UHU“

NAGRADA ZA ŽENSKU EPIZODNU ULOGU dodeljuje se Biljani Tomasović za ulogu u predstavi „PRIČE VELIKOG RATA“
NAGRADA ZA GLAVNU MUŠKU ULOGU dodeljuje se Janku Maglovskom za ulogu Ace u predstavi „KOVAČI“
NAGRADA ZA GLAVNU ŽENSKU ULOGU dodeljuje se Nadi Lenđer za ulogu u predstavi „ŽENE“

NAGRADA ZA NAJBOLjU REŽIJU dodeljuje se Bori Neniću za predstavu „KOVAČI“

TREĆA NAGRADA ZA PREDSTAVU U CELINI dodeljuje se Kulturnom centru iz Topole za predstavu „PRIČE VELIKOG RATA“
DRUGA NAGRADA ZA PREDSTAVU U CELINI dodeljuje se Amaterskom pozorištu iz Kovina za predstavu „HAMLET U SELU MRDUŠA DONjA“
PRVA NAGRADA ZA PREDSTAVU U CELINI dodeljuje se „BAG teatru“ iz Boljevaca za predstavu „KOVAČI“.

Po prvi put na FEDRAS-u, Žiri publike je proglasio najbolju predstavu u celini, najboljeg glumca i glumicu, ali u predstavama van konkurencije.
Po oceni žirija publike, najbolja predstava je bila „Sumnjivo lice“ u izvođenju amatera iz Jagodine, Najbolji glumac – Valentino Oljača za ulogu Morisea u predstavi „Idemo u lov“ požarevačkog pozorišta „Milivoje Živanović“, i glumica Jelena Janaćković „Klea“ u predstavi „Daj mi svoju žneu“ – Pozorišta „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi.

Posle proglašenja pobednika i uručenja nagrada, ljubiteljima pozorišne umetnosti, glumcima- amaterima i publici, obratio se predsednik Opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević, koji je simbolično rečeno, označio kraj ovogodišnjeg Festivala i dao znak za spuštanje zastave FEDRAS-a, koja se na jarbolu vijorila 8 dana.

„Dragi prijatelji, poštovaoci dramskog amaterizma, draga publiko FEDRAS-a, za nama je osam festivalskih dana, prepuna uloga, glumaca, ansambla i aplauza.
Program ovogodišnjeg Festivala je bio veoma bogat, jer pored predstava, kao glavnih događaja Festivala, dane su ispunjavale i brojne prateće manifestacije u organizaciji Centra za kulturu opštine Malo Crniće i Biblioteke „Srboljub Mitić“.

Festival dramskih amatera sela Srbije je kulturološko obeležje ovoga kraja, naša dugogodišnja tradicija, i iz godine u godine Festival broji sve više učesnika, što nas domaćine raduje, ali i postavlja težak zadatak. Centar za kulturu opštine Malo Crniće je uspešno organizovao još jedan festival u nizu na kome nam mogu pozavideti i mnogo razvijeniji centri od našeg. Hvala i svim prijateljima festivala koji su nesebično pomogli u organizaciji, jer bez njih, Festival bi bo daleko skromniji.

Foto: BSMMC

Hvala vernoj publici, koja je iz večeri u veče bodrila glumce i nagrađivala ih aplauzima. Vama, glumcima, hvala što ste se tokom Festivala predstavljali u najboljem svetlu, i što ste činili svaku ulogu posebnom, unoseći u nju onaj najbolji deo vas, kako bi ste nam što bolje dočarali likove i priče, koje prikazujete. Zadatak žirija publike nije bio lak. Trebalo je proceniti šta to publika istinski nagrađuje svojim aplauzima, ali su oni u tome uspevali. Veliku zahvalnost dugujemo umetničkom žiriju, jer je svakako bilo zahtevno ispratiti veliki broj predstava, ali umetnički žiri je stručno i nepristrasno odlučivao o pobednicima Festivala, za koje se nadam da će ponosno nositi titulu pobednika 47. FEDRAS-a. Čestitam ovogodišnjem pobednicima, uz poruku da nastave da neguju dramski amaterizam i šire fedrasovski duh. Večeras, ovde, u srcu Stiške ravnice, zatvaramo još jedan FEDRAS a pozornica će na kratko ostati pusta, ali samo tek toliko da bi se pripremila za naredni FEDRAS, kako bi velikodušno, dočekala sve vas ponovo.
Kada se spuste zavese, i svetla pogase, i sva gluma na sceni prestane, nemojte misliti da se time FEDRAS ponovo završava. On živi kroz naša srca i lepe utiske, koje nosimo sa festivala, a koji će nam mamiti osmehe i buditi iščekivanje, kako bismo željno dočekali onaj naredni 48. FEDRAS.

Svi mi imamo zadatak, da omogućimo da FEDRAS živi i raste. To možemo samo zajedno. Kaže se u ovom kraju da su ljubavi i prijateljstva otpočeta i sklopljena tokom FEDRAS-a trajna, baš kao i on. Zato nosite samo najlepše uspomene sa FEDRAS-a i iz opštine Malo Crniće.

Hvala svima i doviđenja do narednog oktobra“, rekao je predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević u svom obraćanju na završnoj večeri Festivala dramskih amatera sela Srbije, čime je označio kraj FEDRAS-a 2018. i početak priprema za FEDRAS 2019. godinu.

KOMENTARIŠI