Završena rekonstrukcija regionalnog puta Ram-Topolovnik i lokalnog puta Srebrno jezero-Zatonje

Završena rekonstrukcija regionalnog puta Ram-Topolovnik i lokalnog puta Srebrno jezero-Zatonje

U Velikom Gradištu su, uz podršku Vlade Srbije, otvorena dva puta od značaja za Istočnu Srbiju – regionalni put Ram-Topolovnik i lokalni put Srebrno jezero-Zatonje, ukupne dužine 22 kilometra, u koje je uloženo dva miliona evra.

Rekonstruisane saobraćajnice otvorili su potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, i predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, u selu Zatonju, gde se oba puta ukrštaju.

“Upravo su ova dva puta jedna od žila kucavica naše opštine koje povezuju Istočnu Srbiju sa Banatom. Skela Ram povezuje Banat i Istočnu Srbiju, tu je obnovljena Ramska tvrđava u koju je uloženo 1,7 miliona evra od strane Turske države, tako da je ovo jedna kompletna turistička ponuda za goste iz Rumunije, bicikliste iz Nemačke… Dugo sam u politici, nikada nismo imali ovakvu saradnju sa Vladom Srbije. Ovo je primer dobre prakse kako se radi, kako se drži obećanje.“, rekao je predsednik Milić, izrazivši očekivanje da se saradnja sa Ministarstvom građevinarstva i realizacija planiranih programa nastavi i ove godine i zahvalivši na dosadašnjem angažovanju kompletnom Ministarstvu, “Putevima Srbije“ i izvođačima radova.

“Podsećam da ovo nije jedino što mi radimo u opštini Veliko Gradište i u Braničevskom okrugu – ne zaboravite da smo mi praktično počeli da razvijamo aerodrom Veliko Gradište, pripajamo ga ‘Aerodromima Srbije’.“, najavila je potpredsednica Vlade, Zorana Mihajlović, dodavši da će u ovaj projekat biti uloženo oko dva miliona evra.

Ona je rekla i da je u rekonstrukciju pruga u ovom kraju do sada uloženo oko šest milijardi dinara te da će se raditi i brza saobraćajnica Požarevac – Veliko Gradište. Kako je napomenula, od velike važnosti za putnu infrastrukturu je i vodni saobraćaj – sređena je lučka kapetanija, a radiće se na izgradnji putnog pristaništa kod Ramske tvrđave, pored onog u Golupcu, kao i na izgradnji kanalizacije, bez čega nema razvoja niti turizma.

“Ljudi neće ostati ovde ako im ne pružimo sve što možemo u oblasti infrastrukture i to je, na kraju, naš posao. Svi putevi su važni zato što nas spajaju, zato što nam daju život, zato što roditeljima daju nadu da će njihova deca da ostanu ovde, a deci daju nadu da mogu da imaju uslove da normalno žive.“, rekla je Mihajlovićeva okupljenim meštanima podsetivši da je sve što je obećano u junu prošle godine i ispunjeno i da će i sada sve što je rečeno biti urađeno te da treba da znaju da imaju punu podršku Ministarstva i Vlade da bi se ovde živelo kvalitetnije i bolje.

Tokom posete, potpredsednica Vlade je sa predsednikom opštine obišla rekonstruisane deonice oba puta. Put Ram-Topolovnik je regionalni put koji povezuje Istočnu Srbiju i Banat, dužine 14,7 kilometara, dok lokalni Put Srebrno jezero-Zatonje, u dužini od 8,8 kilometara, povezuje turističku destinaciju Srebrno jezero sa Ramskom tvrđavom i Istočnom Srbijom, u sklopu kojeg je urađen i krak prema selu Ostrovu.

Kako je još rekao predsednik opštine, Srebrno jezero poslednjih sedam-osam godina ima intenzivni razvoj turizma u šta je uloženo i privatnog kapitala preko 200 miliona evra. Takođe, on je najavio i uređenje regionalnog puta Tribrode-Makce u ovoj godini, a do kraja naredne i šetno-biciklističke staze od Zatonja do Rama gde se planira i izgradnja turističkih sadržaja. Ovom prilikom najavljene su tri kapitalne stvari koje će biti realizovane u infrastrukturi: izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže oko čitavog Srebrnog jezera sa prećiščivačima otpadne vode, nastavak radova na aerodromu i izgradnja brze saobraćajnice od autoputa do Velikog Gradišta prema Kladovu.

KOMENTARIŠI