Foto: Urban City // B.P.

Pobednik 15. Konkursa za savremeni dramski tekst, sa imenom jednog od najznačajnijih srpskih dramskih pisaca (koji raspisuje u okviru “Dana Slobodana Stojanovića” Narodna biblioteka “Ilija M. Petrović” u Požarevcu) je Sanja Savić Milosavljević.

Ovogodišnjoj dobitnici nagradu je doneo tekst “Ulica presovanih žaba (Lokne)”, potpisan pod šifrom “Aristofan” – odlučio je žiri koji čine Dragana Bošković, teatrolog i pozorišni kritičar, Vukica Strugar, novinar “Večernjih novosti” i Miško Milojević, reditelj.

U obrazloženju se navodi da “Ulica presovanih žaba (Lokne)” nije komedija, ali unutar dramaturgije ovog pozorišnog komada funkcioniše vrlo delikatan komediografski mehanizam, metaforična ironija, koja radnju smeštenu u ružnu sadašnjost, komentariše kao deo šireg društvenog i biološkog plana, gde nemogućnost (su)života postaje univerzalna: intimna, društvena, pa i biološka, do tog stepena da u svakom od tih svetova dovodi do opasnosti tragičnog kraja…

Sledeće godine, kao i svih prethodnih dobitnika, tekst Sanje Savić Milosavljević biće objavljen kao knjiga, što je dragocena misija biblioteke “Ilija M. Petrović”.

Inače, Konkurs je organizovan u okviru 14.manifestacije “Dani Slobodana Stojanovića” na kojima je održana projekcija digitalno restaurirane verzije filma “Siroče” (scenario Slobodan Stojanović, režija Zdravko Šotra), video omaž premilom reditelju Srđanu Koljeviću “Sivi krugovi crvene boje”, kao i predstavljanje Stojanovićeve knjige “Idemo dalje”, u izdanju RTS izdavaštva i Fondacije “Slobodan Stojanović”.

KOMENTARIŠI