Za transport pepela i šljake u Termoelektrani Kostolac A primenjena je nova tehnologija, koja višestruko doprinosi očuvanju životne sredine, ističe Nenad Jankov, direktor TE Kostolac A.

– Ove godine očekuje se završetak projekta zamene sistema otpepeljivanja. Novi sistem sadrži opremu kojom se pepeo i šljaka nakon prikupljanja iz blokova TE, novom tehnologijom – gustom mešavinom pepela i šljake sa vodom u odnosu 1:1, transportuje na deponiju pepela – objasnio je Jankov.

– Osim nove opreme, u krugu TE Kostolac A, izgrađen je i novi pepelovod – od termoelektrane do deponije pepela Ćirikovac.

Projekat je od naročite važnosti za zaštitu životne sredine. Izgradnjom sistema za otpepeljivanje stvaraju se uslovi za trajno zatvaranje sadašnje deponije Srednje kostolačko ostrvo, čime će se rešiti i problem razvejavanja pepela na grad Kostolac i okolna naselja, dodaje se u vesti portala eBraničevo.

Na deponiji pepela izgrađena je i dodatna stanica za povraćaj izdvojene vode iz guste mešavine sa deponije pepela u TE Kostolac A, što je još jedna korist u očuvanju prirodnih resursa.

Vrednost rekonstrukcije za deo postrojenja u krugu TE Kostolac A iznosi oko 18 mil EUR. Novac je većim delom obezbeđen iz zajma koji je KfW banka odobrila EPS-u, a manjim delom je učestvovala i sama Elektroprivreda Srbije.
Vrednost cevovoda za transport pepela na deponiju i potrebne opreme na samoj deponiji je oko 6 mil EUR, i ta sredstva je EPS obezbedio iz sopstvenih izvora finansiranja.
Za rekonstrukciju sistema otpepeljavanja, zadužen je konzorcijum koji čine Goša Montaža Velika Plana i Clyde Bergemann. Tokom ove godine konzorcijum je završavao montažu i pripremao za probni rad opremu u krugu TE Kostolac A. Konzorcijum domaćih preduzeća, koji je predvodilo preduzeće Energotehnika – Južna Bačka iz Novog Sada, završilo je izgradnju i pustilo u probni rad novi pepelovod odo nove lokacije na kopu Ćirikovac.

KOMENTARIŠI