Zbog velikih vrućina ograničili brzinu na autobanu

Zbog velikih vrućina ograničili brzinu na autobanu

Foto: Pixabay

Temperature vazduha u Nemačkoj ovih dana bile su toliko visoke da su vlasti organičile maksimalnu brzinu automobila i na onim deonicama autoputeva gde ne postoji limit.

Leto je na severnoj hemisferi zvanično počelo pre nedelju dana, a već prvi dani najtoplijeg godišnjeg doba doneli su ekstremno visoke temperature u zapadnoj Evropi. Osim neprijatnosti koju donosi vožnja po vrelom asfaltu, vozače u Nemačkoj dočekalo je još jedno neprijatno iznenađenje na autoputu.

Kako piše Blumberg, vlasti te zemlje bile su primorane da privremeno ograniče brzinu kretanja vozila na autobanu zbog straha da bi ekstremno visoke temperature mogle da dovedu do stvaranja nabora na kolovozu, što bi bilo pogubno po one koji svoje automobile voze izuzetno velikim brzinama. Kao rezultat ove odluke, na nekim deonicama autoputeva brzina je zbor vrućine ograničena na svega 100 km/h.

Iako ove godine za sada nisu zabeležene deformacije na autobanu, to se već dešavalo u bliskoj prošlosti. Vlasti navode da – ukoliko naiđe na nabor ili pukotinu na kolovozu pri brzini od preko 160 km/h – vozač lako može da izgubi kontrolu nad automobilom i izazove saobraćajnu nezgodu sa fatalnim posledicama.

Osim na autoputevima, deformacije se dešavaju i na regionalnim putevima u Nemačkoj, naročito na onima starijeg datuma, koji su građeni u vreme dok se faktor visokih temperatura nije bitno uzimao u obzir prilikom projektovanja.

Problemi sa ekstremnim temperaturama sve više pogađaju zemlje koje su ranije imale umereniju klimu, sa ne tako visokim temperaturama vazduha tokom leta, a sa globalnim zagrevanjem i klimatiskim promenama biće sve izraženiji.

KOMENTARIŠI