Ženski zatvor u Požarevcu dobio nove računare

Ženski zatvor u Požarevcu dobio nove računare

Predstavnici misije OEBS-a uručili su danas računarsku opremu Kazneno popravnom zavodu za žene u Požarevcu

Misija OEBS-a donirala je pet računara i štampač KPZ u Požarevcu, koji će biti korišćeni u programima za tretman i rehabilitaciju osuđenica.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović, zahvalio se na pomoći i podršci koju misija OEBS pruža Ministarstvu pravde i Upravi u cilju poboljšanja uslova u kojima lica lišene slobode borave. Takođe, Stevović je naveo da se u jedinom zatvoru za žene u Srbiji sprovodi funkcionalno osnovno obrazovanje, kao i više programa usko stručnih kvalifikacija za različita zanimanja, a da se u dobijenim diplomama i sertifikatima nigde ne navodi da su stečena prilikom izdržavanja kazne.

Kako je kazao, u tom zavodu u junu je počela izgradnja novog smeštajnog objekta za 160 lica slobode u kome će biti poluotvoreno, otvoreno i prekršajno odeljenje.

– Završetkom izgradnje tog objekta biće u potpunosti zadovoljene potrebe za smeštajnim kapacitetima u ovom zavodu – rekao je on.

Stevović je ukazao da je Ministarstvo pravde u poslednjih pet godina uložilo ogromne napore u poboljšanju smeštajnih kapaciteta što je prepoznato u izveštaju Saveta Evrope koji je pohvalio Srbiju za sve učinjeno u toj oblasti.

Zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Džozef Melot ocenio je da je ostvaren veliki napredak u modernizaciji sistema izvršenja krivičnih sankcija u Srbiji, a da će u narednom periodu pomoć misije pretežno biti usmerena na programe socijalne reintegracije i sprečavanje ponovnog izvršenja krivičnih dela, sa posebnom pažnjom na najranjivije grupe – maloletnike i žene.

Inače, misija OEBS-a pružiće podršku uspostavljanju programa podrške osuđenicama u saradnji sa relevantnim organizacijama civilnog društva.

Takođe, ona je u junu ove godine uručila Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu računarsku i školsku opremu za štićenike Doma.

KOMENTARIŠI