– Oba ova projekta trebalo bi da traju dve godine i koštaće 336 miliona dinara, od čega IPA fondovi obezbeđuju 85 odsto, a Republika Srbija 15 odsto, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović, prilikom obilaska ženskog zatvora. Kapacitet zatvorskih objekata iznosi 250 osuđenica, a njih sada ima 299, pa je neophodno proširenje kapaciteta. U ženskom zatvoru planira se realizacija još jednog projekta, a to je izgradnja spoljašnje infrastrukture, koji će se u potpunosti finansirati iz republičkog budžeta, u iznosu od 95,5 miliona dinara.

Foto: Urban city
Foto: Urban city

Ovaj kazneni zavod jedini je ženski zatvor u Srbiji, a jedini je bio i na području nekadašnje Jugoslavije. Osuđenice su tu zbog brojnih krivičnih dela, a u poslednje vreme primetan je porast onih koje su zloupotrebile službeni položaj. Većina među njima radi u krojačkoj radionici, gde izrađuju proizvode za potrebe ženskog zatvora i po narudžbini trećih lica. Da bi lakše mogle da se zaposle po izlasku na slobodu, ovde se opismenjavaju, obučavaju za rad na kompjuteru i pohađaju različite kurseve.

U Požarevcu se nalazi i čuveni muški zatvor “Zabela” u kojem se, takođe, planiraju i sprovode projekti gradnje i rekonstrukcije. U “Zabeli” je u toku rekonstrukcija sedmog paviljona, a ove godine počinje izgradnja novog, u koji će moći da se smesti 216 osuđenika. Sledeće godine gradiće se još dva paviljona, čije će kapacitet biti 448 lica, rekla je ministarka i dodala da je Savet Evrope u svom izveštaju pohvalio napore Srbije u poboljšanju smeštaja osuđenika.

KOMENTARIŠI