Zimska izložba slika u požarevačkoj Galeriji savremene umetnosti

Zimska izložba slika u požarevačkoj Galeriji savremene umetnosti

U Galeriji savremene umetnosti 22. januara postavljena je „Zimska izložba slika“ likovnog udruženja sa najdužom tradicijom u Požarevcu – ULIS-a „Milena Pavlović Barili”. Izložbu čine 39 umetnička dela članova ovog likovnog udruženja.

Ovom izložbom prikazano je zajedništvo slikara figurativnog iskaza kao i umetnika raznih vidova apstraktnog prelamanja dela. Pored prirode koja je uvek prisutna kao nadahnuće i inspiracija, sa izvora radoznalosti i istraživanja, učesnici su predstavili posebno poimanje sveta koje nije uvek odraz stvarnosti koju vidimo oko sebe, već odraz unutrašnjeg sveta stvaraoca. Dela nastaju u težnji i želji da se prikažu najdublje emocije, potvrdi sopstvena ličnost ali i kao prasak talenta. Svaka slika ima sopstvenu priču, privlači posmatrača kroz metafizičku komunikaciju, ispitujući fundamentalnu prirodu realnosti, uključujući odnos između uma i materije, supstance i svojstva, između mogućnosti i stvarnosti. Ova izložba poziva posetioce da urone u posebno vreme i prostor, da domaštaju predele, segmente ili figure kojima je podaren život na platnu.

Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu predstavila je Udruženje sledećim rečima: „Ove godine se obeležava vredna godišnjica ovog požarevačkog likovnog kluba, naime proslavlja se 70 godina neprekinute tradicije stvaranja i negovanja likovne umetnosti. Sve je započelo davne 1951. godine kada je grupa entuzijasta slikara amatera osnovala klub ljubitelja slikarstva, a stiglo se do danas kada ovo sad već Udruženje čine, osim slikara amatera, i akademski likovni umetnici. Primetno je da ULIS „Milena Pavlović Barili“ poslednjih godina nastoji da okupi što više mladih školovanih umetnika koji polako uvode Udruženje u savremene tokove vizuelnih umetnosti, dok samo Udruženje, sa svoje strane, nastoji da afirmiše i promoviše ove mlade umetnike. Vidljivo je da su mlađi umetnici zainteresovani za kolorističke eksperimente na dvodimenzionalnoj podlozi dok su stariji članovi više okrenuti naraciji i deskripciji.“

Izložba je otvorena do 11. februara. Ulaz u galeriju je slobodan. Prilikom dolaska obavezno je pridržavanje svih preventivnih mera zaštite protiv virusa SARS-CoV-2.

KOMENTARIŠI