Mnogo je bilo povika na sudije i kvalitet suđenja na Eurobasketu.

Možda je najglasniji bio od svih selektor Srbije Aleksandar Saša Đorđević, pogotovo posle finala protiv Slovenije, kao i pojedini naši igrači, koji smatraju da arbitri nisu dorasli nivou takmičenja na kome su delili pravdu.

FIBA je na Evropskom prvenstvu bila odlučila da ne sude najbolje evroligaške sudije zbog svog sukoba sa Evroligom, a sve to je prouzrokovalo brojne žalbe.

Međutim, izgleda u evropskom ogranku Svetske košarkaške organizacije ne haju mnogo na to, niti smatraju da je odluka o arbitrima bila pogrešna, makar se to može zaključiti na osnovu izjave generalnog sekretara FIBA Evrope, Kamila Novaka.

– Ne bih mogao da kažem da je odsustvo sudija koji dele pravdu u Evroligu uticalo na spektakularnost ovog turnira ili na njegovu sportsku komponentnu. Žalbi na suđenje će uvek biti, u svakoj vrsti sporta. Ali, primetio sam da je grešaka arbitara bilo mnogo manje nego na Evrobasketu 2015, kada smo imali na raspolaganju sve sudije. Žalbe se, inače, više dešavaju u nokaut fazi takmičenja, što je i normalno, jer tada timovi ispadaju sa turnira – rekao je Novak.

Teško da bi se iko složio s njim, bilo stručna javnost, bilo obični navijači, i to ne samo u Srbiji.

KOMENTARIŠI