I zvanično u Crnu Goru od ponoći mogu da uđu rezidenti iz SAD-a, Srbije, tzv. Kosova, Albanije i Severne Makedonije uz PCR ili ELISA test, ne stariji od 72 sata, saopštili su iz Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

Odlučeno je da se omogući ugostiteljskim objektima, koji imaju dozvolu, rad do jedan sat iza ponoći.

– U predlogu Instituta za javno zdravlje navodi se da je ublažavanje mera koncipirano uvažavajući trenutni nivo obolevanja od novog koronavirusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja, naveli  su iz NKT-a. Rezidenti Iz SAD i regiona kao i držiavljani Crne Gore koji su boravili u navedenim državama i pokrajini Kosovo mogu ući u Crnu Goru uz sledeće uslove: da poseduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom. Da su testovi izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru. Da u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru. Obaveza posedovanja testa iz st. 2, 3 i 4 ovog člana ne odnosi se na decu do navršene pete godine života.

Rezidenti država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, “Kosovo”, Albanija, BiH i Severna Makedonija) pod jednakim navedenim uslovima kao i rezidenti navedenih država ukoliko su u nekoj od navedenih država boravili najmanje 15 dana pred ulazak u  Crnu Goru.

KOMENTARIŠI